Ekonomski analitičar Šonje: Bankrot Hrvatske je neizbježan

Ekonomski analitičar Šonje: Bankrot Hrvatske je neizbježan

“Prema omjeru javnog duga i BDP-a, Hrvatska je najzaduženija država od Baltika do Crnog mora“, rekao je Velimir Šonje, dok zamjenik ministra financija smatra da nam je stanje stabilno

Članak u njemačkom Bildu o tome kako Hrvatskoj prijeti grčki scenarij, odnosno bankrot, dobio je dosta pozornosti u našoj javnosti, a s njegovim se predviđanjima slaže i ekonomski analitičar Velimir Šonje koji smatra da je bankrot neizbježan. “Hrvatska fiskalna politika je nesređena i nespremna za prilagodbu. Prema omjeru javnog duga i BDP-a, Hrvatska je najzaduženija država od Baltika do Crnog mora“, rekao je Šonje u jučerašnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno, te upozorava da je u Hrvatskoj stanje iz godine u godinu sve lošije.

S druge strane Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, s tim se ne slaže. „Mnogi znaju da nam ne prijeti grčki scenarij. Financije u Hrvatskoj su stabilne, iako su daleko od idealnih“, kazao je zamjenik te dodao da ne želi detaljno komentirati informacije iz njemačkog tabloida.

Za razliku od Šonje, profesor s Ekonomskog fakulteta Josip Tica smatra da se grčki scenarij ne može preslikati na Hrvatsku jer mi nismo članica eurozone te u vezi s tim imamo nešto fleksibilniji pristup.

Jedini izlaz iz krize Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u EP, vidi u kombinaciji – potaknutih investicija, strukturnih reformi i fiskalne konsolidacije. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni