Ekološki prihvatljiva građevinska ploča izrađena od otpadne plastike

Ekološki prihvatljiva građevinska ploča izrađena od otpadne plastike

(Foto: Xeriant)

U Xeriantu tvrde da je njihova Nexboard konstrukcijska ploča izrađena od reciklirane plastike, ekološki prihvatljiva opcija za suhozidne ploče i druge konvencionalne građevinske ploče

Tvrtka Xeriant Inc., iz Boca Ratona u Floridi, podnijela je 1. kolovoza 2023. patentnu prijavu za napredni, »zeleni« građevinski materijal izrađen je prvenstveno od reciklirane potrošačke i industrijske plastike. Materijal, zamjena za suhozid, šperploču, orijentirane iverice i ostale građevinske ploče, nazvan je Nexboard. Xeriant ga želi zaštititi pod robnom markom Durever, prenosi Plastics Engineering.

Razvoj građevinske ploče koja koristi ojačani plastični kompozit, većinom od reciklirane plastike (također uključuje reciklirani karton) dio je novog trenda u kojem se posebno obrađena otpadna plastika koristi kao aditiv i punilo u građevinarstvu. Recikliranje plastike za takve primjene moglo bi na kraju spriječiti da velike količine otpada završe na odlagalištima i spalionicama ili kao otpad u prirodi. To bi podiglo stopu recikliranja u SAD-u, koja je znatno ispod 10 posto (neki izvori iznose oko 6 posto), procjenjuje Plastics Engineering.

Nexboard je otporan na vatru, ima visoku izdržljivost i čvrstoću, otporan je na vodu, plijesan i insekte i može se u potpunosti reciklirati.

Tvrtka je razvila — ali nije otkrila — proizvodni proces u industrijskim razmjerima koji će omogućiti izradu proizvoda s dosljednom kvalitetom i završnom obradom te po konkurentnoj cijeni.

Xeriant također prilagođava kompozitnu mješavinu kako bi postigao homogeniju distribuciju vlakana, što će smanjiti težinu ploče i poboljšati njene mehaničke karakteristike. Uzorci ploča šalju građevinskim izvođačima s kojima tvrtka provodi testiranje.

Predviđa se da će globalno tržište zelenih građevinskih materijala dosegnuti 610 milijardi dolara do 2028. godine, prema izvješću konzultantske tvrtke Global Market Insights.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni