Ekološka karta Grada Zagreba kao osnova unaprijeđenja zdravlja ljudi

Ekološka karta Grada Zagreba kao osnova unaprijeđenja zdravlja ljudi

Projekt će objediniti postojeće podatke o stanju okoliša, stupnju onečišćenja tla, vode i zraka, te ih nadograditi dodatnim relevantnim podacima koji će služiti nadležnim gradskim uredima kao alat u procesu planiranja, izgradnje i korištenja zemljišta na području Zagreba

U prostorijama Gradske uprave u utorak je predstavljena Ekološka karta Grada Zagreba, projekt koji će služiti kao osnova unaprijeđenja zdravlja ljudi, ali i upravljanja životnom zajednicom. Osnovni cilj projekta je objedinjavanje postojećih podataka o stanju okoliša, prvenstveno zraka, vode i tla, kako bi se nadležnim Gradskim uredima omogućilo donošenje kvalitetnih odluka u politici obnove i daljnjeg razvoja grada u skladu s održivim razvojem.

Projekt Ekološka karta Grada Zagreba objedinit će postojeće podatke o stanju okoliša, odnosno stupnju onečišćenja tla, vode i zraka, te ih nadograditi dodatnim relevantnim podacima koji će služiti nadležnim gradskim uredima kao jednostavan i funkcionalan alat u procesu planiranja, izgradnje i korištenja zemljišta na području Grada Zagreba. Isto tako, služit će Zagrepčanima kao pregledna, jasna informacija potrebna za sagledavanje i predviđanje stanja okoliša. Naime, pojednostavljeni prikaz Ekološke karte Grada Zagreba građanima će biti dostupan na internetskim stranicama Grada i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, a u takvom prikazu objavljivat će se i korisne obavijesti, savjeti i druge važne informacije s ciljem podizanja svijesti, zaštite zdravlja građana, očuvanja okoliša i održivog razvoja.

»Kao gradonačelnik Zagreba uvijek razmišljam o tome kako poboljšati kvalitetu života naših građana, ali i budućih generacija. Pritom, želja da dosegnemo optimalnu ravnotežu ugodnog života i produktivnog rada te razvoj grada u kojemu će čovjek živjeti u harmoniji s prirodom, ovoj gradskoj upravi, a i meni osobno, uvijek je bila na prvom mjestu. Ponosan sam što je ovaj projekt još jedan dokaz da građani Zagreba žive jednim, iznad prosječnim standardom i što je projekt jedinstven ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi«, zaključio je gradonačelnik Bandić.

Ekološka karta Grada Zagreba omogućit će utvrđivanje tzv. »nultog stanja« opterećenja okoliša, odnosno sveobuhvatan i trenutan uvid u rezultate praćenja različitih okolišnih medija. To će stručnjacima pomoći u informacijski utemeljenom donošenju odluka u slučaju izvanrednih i kritičnih stanja, dok će građanima osigurati poboljšanje kvalitete života, razine sigurnosti, povjerenja u racionalno raspolaganje sredstvima u svrhu istraživanja utjecaja okoliša na zdravlje, povećanje razine znanja te snižavanje razine neutemeljene zabrinutosti vezano uz odnos okoliša i zdravlja.

»U suvremenom svijetu postoji mnogo izvora onečišćenja okoliša, koja se svakodnevno pogoršavaju razvojem industrije. Dolazi do sve većeg ispuštanja emisijskih plinova te ona, iako postoje brojne regulative u svijetu po ovome pitanju, još uvijek predstavljaju izrazito veliku prijetnju ljudskom zdravlju. Svaka zemlja za sebe razvija programe koji će unaprijediti ljudski život kada su u pitanju utjecaji zagađenja okoliša na ljudsko zdravlje, a naš Grad može biti ponosan što je jedan od europskih gradova koji je poveo ovu inicijativu o potrebi očuvanja zdravlja svojih građana i okoliša«, naglasila je prof. emer. Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica Gospodarskog vijeća Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

»Dugogodišnja izloženost nepovoljnim okolišnim čimbenicima u urbanim i često prenapučenim sredinama svakako predstavlja izazov u zdravstvenom aspektu. Nakon provedenih brojnih javnozdravstvenih studija o utjecaju zagađenja zraka, tla i voda na ljudsko zdravlje, neizbježno je postalo težiti pronalasku rješenja ili makar smanjenja takvih štetnih okolišnih čimbenika. Ekološka karta Grada Zagreba omogućit će prepoznavanje potencijalno značajnih, a do sada nepoznatih čimbenika iz okoliša, kako bismo znali pravovremeno reagirati na potencijalne nove zdravstvene probleme«, rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Ekološka karta Grada Zagreba ne bi se mogla realizirati bez kvalitetne suradnje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Grada Zagreba i resornih Gradskih ureda. (zg-magazin)