Ekipa “PowerPuff Girls” pobijedila na prvom natjecanju u gorskom spašavanju

Ekipa “PowerPuff Girls” pobijedila na prvom natjecanju u gorskom spašavanju

(Foto: HGSS)

Ekipa »PowerPuff Girls« pobijedila je na »Sljeme Rescue Race-u«, prvom natjecanju u spašavanju koje je u subotu održano na Sljemenu.

Natjecanje u organizaciji Hrvatske gorske službe spašavanje održano je ispred HGSSS-ove stanice Zagreb (Žica), a na njemu je sudjelovalo šesti timova od četvero ljudi. Oni su prošli kratku edukaciju o oživljavanju, nakon čega su se okušali u potrazi za „unesrećenom” osobom koju su u što kraćem vremenu trebali dovesti do cilja utrke.

„Održavanjem prvog Sljeme Rescue Race natjecanja htjeli smo natjecateljima približiti uvid u svakodnevicu naših gorskih spašavatelja. Oni tragaju za osobama i spašavaju njihove živote na teško pristupačnim terenima, a upravo je takav bio i zadatak za šest timova na Sljeme Rescue Race-u. Potragu, oživljavanje i spašavanje odradili su nakon što su prošli edukaciju”, izjavio je Jadran Kapović, pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a.

Dodao je kako je upravo segment oživljavanja i bio najvažniji, jer je riječ o postupku koji sutra nekome doslovno može spasiti život.

„Vjerujemo da smo prvim Sljeme Rescue Race natjecanjem utrli put edukaciji i podizanju svijesti građana o važnosti poznavanja postupka oživljavanja”, ustvrdio je Kapović.

Timski rad

Nakon edukacije o reanimaciji i mobilizaciji unesrećene osobe, natjecatelji su sudjelovali u potrazi za „unesrećenikom“, odnosno lutkom koju i sami HGSS-ovci koriste pri uvježbavanju oživljavanja. Nakon izvođenja reanimacije timovi su morali što prije staviti lutku na nosila i odvesti do hitne pomoći u baznoj stanici.

Najuspješniji u ovom izazovu bio je tim PowerPuff Girls te tako osvojio glavnu nagradu – jednodnevni izlet u HGSS-ovu stanicu Gospić gdje će se imati priliku okušati u različitim adrenalinskim izazovima. Ostalim natjecateljskim timovima (Veseli monitori, Troublemakers, Freud’s Runners, Krezubi dabar, Izbavitelji) uručene su utješne nagrade.

„Sam izazov bio je jako zahtjevan jer je osim tehničkog znanja reanimacije, sklapanja nosila i prenošenja unesrećene lutke zahtijevao intenzivan timski rad, upravo ono što odlikuje i HGSS-ovce. Cijeloj našoj ekipi ovo je bio prvi susret s reanimacijom nakon polaganja vozačkog ispita i mislimo da ovakvih događaja treba biti još više. Na ovaj način možda ćemo nekome spasiti život, tako da mislim da smo danas stekli neprocjenjivo znanje“, rekla je Nataša Dobrenić, članica pobjedničke ekipe.

Inače, Hrvatska gorska služba spašavanja je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga javnoga značaja, a njihovi članovi su volonteri obučeni za pružanje prve pomoći i osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja. Članstvo u HGSS-u je poziv u kojem se preko tisuću članova svakodnevno nalazi pred izazovima spašavanja unesrećenih, često na nepristupačnim terenima, a u jednoj takvoj situaciji našli su se i natjecatelji prvog Sljeme Rescue Race natjecanja. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni