“Eco Tesla” – projekt u kojem će sudjelovati i mladi Litvanci

“Eco Tesla” – projekt u kojem će sudjelovati i mladi Litvanci

Osnovni cilj projekta jest povezati najveća Teslina postignuća s ekološkim i poduzetničkim aspektima življenja danas u sklopu održivog razvoja kroz aktivno sudjelovanje mladih

Osnovna škola Frana Galovića, kao koordinator projekta „Eco Tesla“ čija se središnja aktivnost održava od 8. do 16. listopada, organizira razmjenu mladih u suradnji s litvanskom udrugom „Eurohugs“ te im dolazi 20 mladih iz Litve. Središnja aktivnost odvija se od 8. do 16. listopada 2016. godine te obuhvaća čitav niz aktivnosti kojima povezujemo izume Nikole Tesle s ekologijom i poduzetništvom.

Osnovni cilj projekta jest povezati najveća postignuća Nikole Tesle, jednog od najvećih izumitelja svih vremena, s ekološkim i poduzetničkim aspektima življenja danas u sklopu održivog razvoja kroz aktivno sudjelovanje mladih. Također, ove se godine obilježava 160. godišnjica rođenja Nikole Tesle, tako da je ovaj projekt svojevrsna oda njegovim postignućima, a glavni nositelji su mladi iz Litve i učenici sedmih i osmih razreda OŠ Frana Galovića.

Mladi će znanja i vještine stečene na projektu moći implementirati u svoje svakodnevne aktivnosti te će ponijeti sa sobom i Youthpass potvrdu koju će moći koristiti u svom životopisu. Naglasak projekta je na neformalnim oblicima učenja i refleksiji samih sudionika.

OŠ Frana Galovića započela je tijekom šk.god. 2015./2016. s pripremama za prijavu projekta čija je voditeljica psihologinja Neva Ćapin u suradnji s još deset članova tima sačinjenog od ravnateljice, pedagoške službe te učiteljica i učitelja predmetne i razredne nastave. Projekt je započeo njegovim odobrenjem u svibnju od strane Agencije za mobilnost i programe EU, a završava u travnju 2017. godine.

Projekt je organiziran uz potporu roditelja i sudionika lokalne zajednice: Hrvatske šume, Rimac automobili, Tehnički muzej, Ericsson Tesla, FER, Gimnazija Karlovac, Srednja škola Vice Vlatkovića Zadar, Udruga Novi svijet- KulturA Urbani te ostalih sudionika koji su dio organizacijskih potreba (smještaj, prehrana, prijevoz).

HODOGRAM PROJEKTA „ECO TESLA“ :

8. listopada – dolazak mladih iz Litve
9. listopada – igre upoznavanja, Youthpass edukacija, tradicionalna večer
10. listopada – posjet našoj poučnoj stazi „Martin Breg“ i „Rimac automobili“, ekološke radionice
11. listopada – Tehnički muzej i Ercisson Tesla
12. listopada – FER (obnovljivi izvori energije) i robotičke radionice u školi, istraživanja na temu povezivanja Teslinih izuma i ekologije, ekološki otisak
13. listopada – istraživanje Zagreba, izrada grafita
14. listopada – Gimnazija Karlovac Hot spot Tesla – radionice, Srednja škola Vice Vlatkovića u Zadru (obnovljivi izvori energije)
15. listopada – Skradinski buk– Hidroelektrana Jaruga, Pozdrav Suncu i Orgulje u Zadru. (zg-magazin)