E-Hrvatska na hrvatski način

E-Hrvatska na hrvatski način

Pisarnica Općinskog suda u Zagreb ni približno nije jedina lokacija na kojoj treba „kampirati“ da bi se nešto obavilo

Jedan od uvjeta za sudjelovanje u natječaju za radno mjesto ili javni natječaj druge vrste često je i da se protiv osobe koja podnosi prijavu pred Županijskim sudom i pred Općinskim kaznenim sudom ne vodi kazneni postupak. Uvjerenja o nekažnjavanju osobama s prebivalištem u Zagrebu izdaje Općinski kazneni sud u Zagrebu, u Ilici 207 od 9 do 14, odnosno u kolovozu od 9 do 12 sati.

Ako se netko gledajući iz tramvaja zapitao zašto tamo ljudi čekaju u redu koja se od pisarnice Suda često proteže do nogostupa u Ilici, odgovor je oni čekaju da im se izda Uvjerenje o nekažnjavanju. Koliko to traje? Prati li vas toga dana sreća dostajat će vam sat vremena, no ako su u tijeku neki javni natječaji, onda se treba pripremiti na nešto duži boravak u trajanju dva – tri sata, a preostaje i opcija podizanja Uvjerenja idućeg dana, što pak zahtijeva još jedan dolazak.

U redu se često stvara nervoza (kako to već obično biva). Zaposleni strahuju od reakcija nervoznih šefova zbog dugog izostanka, a nezaposleni ionako valjda imaju vremena za bacanje pa ih čekanje neće toliko smetati.

Situacija ne bi bila nimalo čudna da se državna uprava ne hvali informatizacijom javnog sektora. A pisarnica Općinskog suda u Zagreb ni približno nije jedina lokacija na kojoj treba „kampirati“ da bi se nešto obavilo.

Inače, za izdavanje Uvjerenja o nekažnjavanju uz priloženu osobnu iskaznicu treba ispuniti zahtjev i uvjerenje te kupiti biljege u vrijednosti od 30 kuna. Nezaposleni koji se prijavljuju na natječaj za radno mjesto ne plaćaju ništa. (zg-magazin)