Džezeri u Lisinskom: Intrigantan program jubilarnog festivala

Džezeri u Lisinskom: Intrigantan program jubilarnog festivala

Ovim koncertom proslavit će se 20 godina emitiranja emisije Vrijeme je za jazz Hrvatske televizije koja redovito prati festival i emitira snimke koncerata održanih na njemu

U predvorju Male dvorane Lisinski u srijedu je najavljen 25. po redu festival Jazz.hr/jesen, koji će se u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i KD Lisinski održati od 21. do 24. listopada. O programu su govorili umjetnički direktor Davor Hrvoj i gosti.

Poljska fusion grupa Walk Away svojim će koncertom obilježiti 30 godina djelovanja. O sastavu je govorio Gawin Grzegorz, zamjenik veleposlanika Republike Poljske u Zagrebu. Na tom, slavljeničkom koncertu uz Walk Away će nastupiti američki gitarist Dean Brown, suradnik slavnih glazbenika kao što su Marcus Miller, Eric Clapton, Billy Cobham, braća Brecker, Roberta Flack i Joe Zawinul.

Američka pjevačica i skladateljica Sheila Jordan, iznimno cijenjena od publike, ali i kolega glazbenika, nastupit će u duu s kontrabasistom Cameronom Brownom. Njihova suradnja traje više od deset godina tijekom kojih su proputovali svijet i snimili dva izvrsna koncertna albuma: I’ve Grown Accustomed to the Bass i Celebration.

Svojim kvartetom predstavit će se američki alt i sopran saksofonist, klarinetist, pjevač i skladatelj Gary Bartz koji je ušao u društvo elitnih jazzista svirajući s Artom Blakeyem, Milesom Davisom, Charlesom Mingusom, Maxom Roachom i McCoyem Tynerom. Bartz gotovo pola stoljeća vodi vlastite sastave s kojima je zacrtao smjernice za glazbu budućih hip hop i acid jazz sastava. Ovim koncertom proslavit će se 20 godina emitiranja emisije Vrijeme je za jazz Hrvatske televizije koja redovito prati festival i emitira snimke koncerata održanih na njemu. O tome je govorila urednica emisije Melanija Pović.

Hrvatski gitarist Renato Rožić, koji godinama živi i djeluje u Njemačkoj, za ovaj je koncert utemeljio novi sekstet sastavljen od mlađih njemačkih glazbenika. S njima će predstaviti djela sa zadnjeg albuma Black&White kroz koja u svoje skladbe pod etiketom »white« uvodi kompleksne klasične forme, a pod »black« iznimno čvrst osjećaj za ritmiku jazz i funk glazbe.

Festival je poznat i po svojem pedagoškom djelovanju. Tako će Sheila Jordan 23. listopada u 17 sati u dvorani HDS-a održati glazbenu radionicu o kojoj je više rekla pjevačica Lela Kaplowitz. Tijekom trajanja festivala u predvorju Male dvorane Lisinski bit će postavljena izložba skulptura Strune i strugotine likovnog umjetnika Borisa Boduljaka koji je govorio o povezanosti njegovih radova s džez glazbom. Otvorenje izložbe bit će prve večeri festivala, uz nazočnost autora. (hds / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni