Džepna podmornica ponovno otvorena za posjetitelje

Džepna podmornica ponovno otvorena za posjetitelje

Mala podmornica P 901, popularno prozvana Mališan, jedan je od najvećih, najtežih i najatraktivnijih izložaka Tehničkog muzeja

Zbog velikog interesa javnosti od utorka 16. lipnja do nedjelje 21. lipnja 2015. posjetiteljima Tehničkog muzeja ponovno se pruža nesvakidašnja prilika da razgledaju unutrašnjost svjetskog rariteta, podmornice iz Drugoga svjetskog rata. Podmornica će se moći razgledati od utorka 16. lipnja do petka 19. lipnja u vremenu od 10 do 14 sati te u subotu 20. i nedjelju 21. lipnja 2015. od 10 do 13 sati.

Ulaz u podmornicu moguć je isključivo uz posebnu ulaznicu koja se može kupiti na blagajni Muzeja. Cijena pojedinačne ulaznice za ulaz u podmornicu je 20 kuna bez obzira na uzrast djece, a podrazumijeva i razgledavanje stalnog postava Muzeja.

Zbog sigurnosnih razloga pri pristupu i ulasku u podmornicu broj sudionika u programu je ograničen te molimo posjetitelje za razumijevanje. Moguća dinamika obilaska podmornice uz kraće zadržavanje u njezinoj unutrašnjosti je najviše oko 45 osoba po satu. Ulazak u podmornicu na vlastitu je odgovornost. Ulaz u podmornicu iziskuje i neke posebne uvjete pa se potrebno prikladno obući – u hlače i ipele bez potpetica ili tenisice. Valja povesti i računa o tome da je otvor kroz koji se ulazi u podmornicu promjera svega 55 cm, tako da ne bi zbog obujma struka ostali zaglavljeni u otvoru. Ukoliko imate reumatskih tegoba razmislite jeste li dovoljno gipki za ovaj pothvat?

Za podmorničare je vezana i priča o Enigmi, njemačkom stroju za šifriranje i dešifriranje poruka. Osoblje Muzeja će posjetitelje naučiti koja je veza između šifri, podmornica i računala, kako da i sami izrade šifre i kako ih mogu otkriti te kako napraviti jednostavne naprave za šifriranje. Uz to naučit će ih i kako napraviti periskop.

Dragulj Tehničkog muzeja

podmornica_malisanPosjetitelji će moći pogledati kroz periskop, upoznati se s navigacijskim uređajima, pogonskim postrojenjem, naoružanjem, njezinim radom i čuti priču o njezinoj povijesti…

Mala podmornica P 901, popularno prozvana Mališan, jedan je od najvećih, najtežih i najatraktivnijih izložaka Tehničkog muzeja. S težinom od 40 tona, dužinom 15 metara i širinom 3 metra ubrajala se u kategoriju tzv. džepnih podmornica. U ratnim uvjetima u njoj su boravila tri mornara i časnik, a naoružana je bila sa svega dva torpeda. Mogla je zaroniti do najviše 55 metara dubine.

Izgrađena je 1943. u Italiji, a službu je cijeli svoj radni vijek obavljala u Jadranskom moru. Posljednji put je u morskoj vodi bila sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o jedinom potpuno sačuvanom primjerku serije od ukupno 26 podmornica te klase, napravljenih u Italiji tijekom Drugoga svjetskog rata.

P 901, bivša CB 20 (u talijanskom originalu “Costiero tipo B”), smještena je u velikoj dvorani odjela Prometna sredstva gdje je dopremljena početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Time je pošteđena negativnih utjecaja okoliša te je izbjegla sudbinu drugih plovnih objekata iz hrvatske pomorske povijesti koji nisu preživjeli djelovanje morske vode, soli, kiše i vjetra, te su izgubljeni za nove generacije. Podmornica je prije pet godina u potpunosti restaurirana. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni