Džeparima je lakše krasti ljeti

Džeparima je lakše krasti ljeti

U policiji napominju da ne postoje određena mjesta gdje džepari rade – sva su mjesta nesigurna, jedino je situacija povoljnija ili nepovoljnija

Zagreb postaje sve interesantnija destinacija turistima, ali i onima koji se njima žele okoristiti i zagorčati im putovanje. U Policijskoj upravi zagrebačkoj navode kako je džeparima lakše krasti ljeti nego zimi kada se nose kaputi. Nenošenje kaputa i ljetne gužve stvaraju džeparima izvrsne prilike za djelovanje. Razlog je što većinu osobnih stvari tijekom ljeta držimo upravo po džepovima.

Zanimalo nas je gdje se sve najčešće krade. U policiji napominju da ne postoje određena mjesta gdje džepari rade – sva su mjesta nesigurna, jedino je situacija povoljnija ili nepovoljnija. Krade se u vozilima javnog prijevoza, trgovačkim centrima, u trenucima gužve prigodom raznih promocija, u kafićima kada se odlažu kaputi oko stolaca, na tržnicama kada se nehajno nose novčanici i slično.

Ove godine najviše na udaru su bili građani i turisti s područja gradskih četvrti Donji grad sa 115 krađa, slijede ih gradska četvrt Trnje (49) i Maksimir s 44 krađa. Najmanje prijava policija je zaprimila iz četvrtima kao što su Brezovica, Podsused i Stenjevec. Iz policije nadodaju kako je stoga zanimljivo pogledati i statitstiku ovog kaznenog djela. Kažu da su tijekom 2015. godine u Zagrebu zabilježili 568 kaznenih djela tzv. džepnih krađalani 485, dok su u prvom polugodištu ove godine zabilježene 392 krađe. Razriješenost ove vrste kaznenih djela uvijek iznosi oko 15 posto.

Iz policije savjetuju kako se najbolje zaštiti od ovakvog kriminala. Građanima predlažu da nose samo potrebnu količinu novca i kartica te da odvojeno nose sitan novac, gotovinu i karticu u ručnoj torbici ili po unutarnjim džepovima. Više pozornosti treba obratiti na stvari u gužvama, na skupovima i kada postoji dodir s drugim ljudima, a torbu je uvijek dobro držati unutar vidokruga i ne ostavljati je otvorenu. U policiji zaključuju kako su na meti džepara podjednako i muškarci i žene, a ni po godinama ne prave »diskriminaciju« svojih žrtava.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni