Džepari sve bezobzirniji, policija poziva na oprez

Džepari sve bezobzirniji, policija poziva na oprez

U 2018. zabilježeno 27 posto više džepnih krađa u odnosu na 2017. godinu

U prostorijama Policijske uprave zagrebačke (PUZ) u četvrtak je održana konferencija za novinare na kojoj je upozoreno na učestalost džepnih krađa u javnom gradskom prijevozu.

Kako je rečeno, uspješno izvršenje ovog kaznenog djela ovisi o samim građanima, odnosno o njihovom samozaštitnom ponašanju.

Od 2008. godine PUZ u suradnji sa ZET-om provodi i preventivnu akciju „Gdje vam je novčanik?“, čiji je cilj senzibilizirati građane na problematiku džepnih krađa u vozilima javnog gradskog prijevoza. Preventivna akcija ove godine će se još više intenzivirati.

„Tijekom dugogodišnje kampanje u sva vozila ZET-a smo postavili naljepnice koje građane upozoravaju na džepne krađe, a 2012. godine smo napravili njihov redizajn. Nakon toga kampanju intenziviramo, odnosno provodimo je emitiranjem tekstualnih poruka na informacijskim zaslonima u svim vozilima javnog gradskog prijevoza što je krenulo od 30. siječnja ove godine. U planu nam je da kampanju nastavimo u travnju, kad ćemo početi s emitiranjem snimljenih zvučnih poruka u vozilima. Na taj način ćemo u proširenom sadržaju građane potaknuti na samozaštitno ponašalje”, rekao je Velimir Tišma iz Službe za prevenciju PUZ-a.

Pojasnio je da je kampanja intenzivirana jer je u 2018. godini zabilježeno 27 posto više džepnih krađa u odnosu na 2017. godinu.

„Već početkom prosinca kad je krenuo Advent u Zagrebu smo upozoravali i apelirali na građane zbog povećanog dolaska stranih i domaćih gostiju da postoji veći rizik od džepnih krađa. Tijekom studenog i prosinca je najveći broj džepnih krađa, zabilježeno je oko 119 kaznenih djela, dok ih je u siječnju bilo stotinjak. U prosincu je bilo čak četiri džepnih krađa dnevno“, dodao je Tišma.

Iz PUZ-a su apelirali na sve putnike u javnom gradskom prijevozu da poduzmu određene aktivnosti kako ne bi bili žrtve kaznenog djela džepne krađe.

„Putnici u javnom gradskom prijevozu trebaju držati novčanike u unutarnjim džepovima, a torbe i torbice držati ispred sebe zatvorene i pod nadzorom, jer smo primijetili da džepari koriste nepažnju žrtve i veliku gužvu pri ulasku i izlasku iz javnog gradskog prijevoza. Također preporučamo građanima da ne nose veću svotu novaca i da pinove ne nose s kreditnim karticama“, poručio je Tišma.

Domagoj Zeba iz Službe za komunikaciju i marketing ZET-a je rekao kako ZET pozdravlja svaku aktivnost koja je usmjerena na povećanje sigurnosti putnika u javnom gradskom prijevozu. Izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom preventivnom akcijom ZET-a i PUZ-a te njezinim intenziviranjem, emitiranjem tekstualnih poruka na informatičkim zaslonima.

„U prometu je petstotinjak naših vozila dnevno, prevozimo do milijun putnika. Smatram da će se intenziviranjem kampanje dodatno potaknuti građane i goste Zagreba da obrate pozornost na džeparenje u javnim gradskom prijevozu“, istaknuo je Zeba.

Ivana Vranješ