Dvorci – tema novih maraka Hrvatske pošte

Dvorci – tema novih maraka Hrvatske pošte

Riječ je o zajedničkoj temi svih europskih poštanskih operatora

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 9. svibnja nove prigodne poštanske marke iz serije EUROPA. Ovogodišnja su zajednička tema redovitog europskog izdanja dvorci, a Hrvatska pošta odabrala je za motive Veliki Tabor i Trakošćan. Autor fotografija je Boris Krstinić, a prema kojima je Dean Roksandić dizajnirao marke. Naklada ovog prigodnog izdanja iznosi 300.000 primjeraka po motivu, a marke su izdane u arcima od 16 maraka. Hrvatska pošta izdat će prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), dok će žig prvog dana biti u uporabi 9. i 10. svibnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Sva izdanja poštanskih maraka mogu se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.

VELIKI TABOR – plemićki grad obitelji Rattkay, nominalna vrijednost marke: 7,60 kuna

Veliki Tabor plemićki je grad iz doba feudalizma i jedan od najbolje očuvanih kasnosrednjovjekovno-renesansnih burgova u Hrvatskoj. Posebnost Velikog Tabora jest povezanost dvorca i pejsažnog okruženja kao primjer graditeljsko-pejsažne cjeline i dobro očuvanoga krajolika nastalog u suživotu čovjeka i prirode. Sagrađen je početkom 16. stoljeća kao plemićki grad obitelji Ratkaj (Rattkay) u čijem je posjedu bio od 1502. do 1793., kada umire posljednji muški član obitelji. Od tada su se mijenjali vlasnici i korisnici sve do druge polovine 20. stoljeća. U dvorcu je 1981. osnovan zavičajni muzej, a od 2001. Veliki Tabor sastavnica je Muzeja Hrvatskog zagorja.

TRAKOŠĆAN – dvorac obitelji Drašković, nominalna vrijednost marke: 7,60 kuna

Svojim izgledom i perivojno-šumskim okruženjem Trakošćan je primjer romantičnog shvaćanja srednjoeuropske ladanjske arhitekture sredine 19. stoljeća. On je simbol romantizma, najpoznatiji i najslikovitiji hrvatski dvorac. Već je šest desetljeća u njemu otvoren muzej, a dvorac s okolnim pejsažnim ambijentom zaštićen je kao kulturno i prirodno dobro.

Na površini od 450 hektara Trakošćan se sastoji od tri cjeline: dvorca s pomoćnim zgradama, romantičnog perivoja neposredno uz dvorac i perivojne šume. Obitelj grofova Drašković posjedovala je Trakošćan od 1569. do 1944., a dvorac je 1953. pretvoren u muzej danas poznat pod imenom Dvor Trakošćan.

Poštanske marke sa zajedničkom temom ulaze u natječaj za najljepšu poštansku marku 2017. svih europskih poštanskih operatora, pa tako i hrvatske marke. Koje sve poštanske marke sudjeluju u natječaju EUROPA – Dvorci i kako glasati za najljepšu marku može se saznati na poveznici www.posteurop.org/europ2017. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni