Dvorana na nogama i pleše

Dvorana na nogama i pleše

Zadnji koncert Big Banda HRT-a u protekloj sezoni završio je na najbolji mogući način. Dvorana je ustala i počela plesati uz briljantan nastup Cubisma i puhača Big Banda

(Foto: Glazba HRT)

Valja uvijek ponavljati važne misli. Umjetnički ravnatelj orkestra Andreas Marinello sastavio je izvrsni program za sezonu u kojoj su oduševljavali domaći umjetnici. Ovaj puta ponovno je to bio koncert za pamćenje. Pa i za one koji nisu poklonici latinoameričkog jazza.

U dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti nastupili su 7. lipnja 2017. Cubismo, naš najznačajniji latin-jazz sastav i puhači HRT-a na čelu s dirigentom Andreasom Marinellom. Cubismo uživa glas »najboljeg kubanskog banda izvan Kube«. Zahvaljujući prvenstveno najistaknutijoj osobnosti tog sastava, udarkaljašu Hrvoju Rupčiću i pjevaču, venezuelcu Ricardu Luqueu. Cubismo djeluje u ovoj sredini 22 godine i u tom je razdoblju osvojio čak 21 nagradu Porin, što je apsolutni rekord u povijesti hrvatske diskografije. Sastav Cubismo ime je dobio po igri riječi i skladbi Cubana Be, Cubana Bop legendarnog jazz trubača Dizzyja Gillespieja koji je među prvima spajao afro-kubanske s jazz i ritmovima drugih glazbenih stilova. Od izvornog sastava u ansamblu djeluje još uvijek pet izvrsnih domaćih glazbenika. Sve su to glazbenici poznati po velikoj muzikalnosti i instrumentalnoj vještini koji dolaze iz jazz miljea, a ujedno posjeduju strast prema latino glazbi.

Cubismo nije samo služio kao ritam sekcija puhačima Big Banda već i samostalnim dijelovima privlačio i oduševljavao punu dvoranu ljubitelja te glazbe.

U prvim godinama njihovog djelovanja učestalo su svirali u B. P. Clubu Boška Petrovića. Stoga valja pozdraviti izvođenje skladbe u počast B. Petroviću B. P. Club Blue Cha Cha.

Koncert je započeo glasovitom skladbom Ch. Poza i D. Gillespieja Manteca. Treba naglasiti da su većinu aranžmana napisali domaći aranžeri, među kojima treba istaknuti, inače trombonistu M. Hausera. On je već i prošle godine pokazao svoje sposobnosti na području latino jazza.

Izvedena je i kultna skladba Z. Stipišića-Gibonnija Tempera, koja je jedna od zaštitnih znakova Cubisma, uz R. Luquea kao vokalista.

Od solista treba posebno istaknuti trombonistu Nenada Grahovca, inače člana Cubisma i oporavljenog trubača D. Križića, te klaviristu Maria Penton Hernandeza i gitaristu Marija Igreca.

Slavlje u dvorani je započelo izvedbom skladbe Tequila u aranžmanu. S. Glojnarića. Zatim su ponovili Mantecu uz napomenu: »Sada ste svi tu i zagrijani«. Publika je izuzetno toplo primila cijeli koncert i pokazala da voli latino jazz. Koncert je u potpunosti opravdao najavu iz programa: »Dobro došli u užareno grotlo dvorane Gorgona MSU-a«.

Možemo samo poželjeti da i iduća sezona bude tako uspješna kao ova. Jazz orkestar HRT-a u cijelosti je opravdao dio pretplate HRT-u koji se odvaja za njegov kontinuirani i sve uspješniji rad. Posebno se to očituje u stalnom napretku i poticanju domaćih snaga da skladaju i aranžiraju pa i dirigiraju koncertima. Ukratko, sezona za pamćenje.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni