Dvije građanske inicijative žele spriječiti devastaciju povijesne jezgre Zagreba

Dvije građanske inicijative žele spriječiti devastaciju povijesne jezgre Zagreba

(Foto: Građanske inicijative ‘Zagreb te zove’ i ‘Crna inkvizicija’)

Zbog oluje koja je poharala Zagreb građanske inicijative ‘Zagreb te zove’ i ‘Crna inkvizicija odgodile su performans “Maleus maleficarum Ministarstva graditeljstva i državnog inspektorata”. Prosvjedom koji je trebao biti održan ispred zgrade Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine željelo se ukazati na urbanističku devastaciju Zagreba i makinacije sa starijim objektima i povijesnim zgradama.

Umjesto prosvjeda odlučili su uputiti otvoreno pismo naslovljeno na ministra graditeljstva Branka Bačića i glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića te najavljuju da će u ponedjeljak predati prijavu i Državnom odvjetništvu RH.

»U međuvremenu smo našu istragu proširili na još nekoliko objekata, o čemu ćemo pisati ovih dana«, najavila je voditeljica građanskih inicijativa Gordana Pasanec.

Otvoreno pismo građanskih inicijativa ovdje prenosimo u cijelosti:

“OTVORENO PISMO MINISTRU BRANKU BAČIĆU I GLAVNOM DRŽAVNOM INSPEKTORU ANDRIJI MIKULIĆU

Poštovani,

obraćamo Vam se kao zabrinuti građani grada Zagreba.

Već duže vrijeme svjedoci smo da se zgrade od povijesnog značaja prodaju privatnim investitorima koji ih, nakon što postanu vlasnici, svjesno prepuštaju propadanju da bi što prije ishodili dozvolu za rušenje i izgradili neki poslovnu zgradu, trgovački centar ili ruglo od stambene zgrade na odličnim lokacijama. Tako se ne samo mijenja, nego i uništava povijesni identitet grada Zagreba.

Vlasnike nitko ne kontrolira i niti kažnjava, ponekad zbog navodnog ugleda ili, češće, nemara, nevoljkosti i/ili čak nesposobnosti zaposlenih u Ministarstvu graditeljstva i Državnom inspektoratu.

Pamtimo što se dogodilo s Vilom Peroš za koju nitko nije preuzeo odgovornost. Zakazale su sve institucije, usprkos tome što su zaštita objekata i provođenje zakona Vaša obveza i dužnost.

Isto se događa i mnogim povijesno važnim i lijepim zgradama, pa i s kućom Kolmar u Mesničkoj ulici br. 10 i tzv. žutom kućom nedaleko Schlosserovih stuba, sa starom adresom Šoštarićeva 6 ili Trg svibanjskih žrtava 1995 br. 3 i 3/1.

Sve prikupljene podatke o njima uvrstili smo u prijavu koju ćemo predati u DORH i USKOK i tražimo obustavu rušenja zgrade u blizini Schlosserovih stuba, kao i da se primijene sve raspoložive mjere kažnjavanja odgovornih za ovaj nemar, počevši od vlasnika.

Tražimo da se ista procedura provede nad svim objektima od povijesnog značaja koji su u zadnjih deset godina došli u posjed privatnih investitora.

Tražimo da nas građane Zagreba uputite na adrese ostalih odgovornih institucija.

Smatramo da Vi snosite najveću odgovornost s obzirom da su u vašem djelokrugu rada, između ostalog, upravo upravni poslovi vezani uz prostorno uređenje i zaštitu imovine.

Također tražimo na uvid sve moguće podatke vezane za Brodarski institut zbog kojeg smo već 2018. godine predali prijavu u DORH, zajedno s Otvorenim pismom premijeru Plenkoviću na koji nismo nikada dobili odgovor. A odgovorni su nam tada rekli da pretjerujemo.

Već tada je netko odlučio da nestane Brodarski institut, institucija od državne važnosti, a ovih se dana u medijima uvelike piše o „misterioznim nestancima“ skupog laboratorija i mnogih drugih pokretnih dobara u vlasništvu Republike Hrvatske.

Kako je moguće da se tako čuva državna imovina?

Gospodine Mikuliću od Vas tražimo odgovor na pitanje zašto još nije došlo do rušenja bespravno izgrađenih objekata na mjestu autopraonice u Sigetu za koje je još 2019. godine izdano rješenje za rušenje. A Vi, iako ste ga potpisali, u međuvremenu ne odgovarate na mnogobrojne pozive koje smo Vam uputili.

Gospodine Bačiću, Vas prozivamo zbog iste lokacije jer je građevinska čestica u sredini autopraonice u vlasništvu Republike Hrvatske, oko koje se u doba građenja vodio sudski spor.

Nadamo se da ćemo od Vas dobiti tražene odgovore i očekujemo da ćete poduzeti konkretne mjere.

Naša građanska dužnost je prijaviti nepravilnosti u radu institucija, a Vaša je dužnost i obveza raditi po Zakonu i u cilju zaštite zajedničke imovine građana Zagreba i RH.

Građanske inicijative ‘Zagreb te zove’ i ‘Crna inkvizicija’

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni