Dvanaesti uskrsni sajam zadrugara Zagrebačke županije

Dvanaesti uskrsni sajam zadrugara Zagrebačke županije

Zagrebačka županija ove u samom hrvatskom vrhu po ulaganjima u učeničke zadruge pa je tako ove godine za njih iz županijskog proračuna izdvojeno 92.000 kuna

U prostorijama Zagrebačke županije u petak je održana tradicionalna uskrna prodajna izložba ukrasnih i uporabnih predmeta učeničkih zadruga Zagrebačke županije. Svoje proizvode – pisanice, čestitke, ukrasne predmete od keramike i slično – izložili su predstavnici šest od ukupno 27 učeničkih zadruga koliko ih ima na području Zagrebačke županije. Sav prihod od prodanih predmeta upotrijebit će se za nabavu materijala za izradu novih. Ovo je već 12. ovakva izložba po redu, a tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije Darinka Balen kaže da je ove godine odaziv nešto slabiji u odnosu na prošlu godinu jer se vrijeme njezina održavanja poklopio s drugim sličnim manifestacijama.

Balen kaže da su izlagači zadovoljni prodajnim uspjesima, a proizvodi su ponuđeni zaposlenicima u cijelom objektu u kojem su smješteni uredi Županije, ali i Hrvatske lutrije i drugih tvrtki.

Istaknula je kako je Zagrebačka županija ove u samom hrvatskom vrhu po ulaganjima u učeničke zadruge pa je tako ove godine za njih iz županijskog proračuna izdvojeno 92.000 kuna. Ne bi li nam malo dočarala odnose, pojasnila je kako je po ulaganjima u školske zadruge slijedeća Varaždinska županija, koja je za istu namjenu izdvojila – 7000 kuna.

zadrugari_izlozba_2015

Kroz zadrugarstvo se nastoji očuvati dio lokalne tradicije i kulture pa se tako na Dan zadruga Zagrebačke županija zna okupiti 20 do 25 zadruga koje tamo također predstavljaju svoja postignuća i proizvode, a organiziraju se i natjecanja u starinskim igrama, kao što su hodanje na štulama, vrtnja obruča štapom i slično.

Svoje proizvode predstavio nam je Dominik Matejčić, učenik 6A razreda Osnovne škole Velika Mlaka i član Učeničke zadruge »Jabuka«. On i njegovi kolege izradili su različite predmete od keramike, među kojima su mladi luk, pingvini, ali i predmete sa švicarskim grbovima. Dominik kaže da su pingvini sada vrlo popularni s obzirom na hit crtić Pingvini s Madagaskara, dok su ukrasi sa švicarskim grbom svojevrsni izraz bunta na okolnosti vezane uz švicarski franak i kredite. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni