Dvanaesta manifestacija “Svetom Duhu na čast”

Dvanaesta manifestacija “Svetom Duhu na čast”

(Kapela Svetog Duha u prošlosti)

Glazbeni program “Svetom Duhu na čast” održat će se 12. godinu zaredom, na sam blagdan Duhova u nedjelju, 5.lipnja na prostoru ispred Pastoralnog centra Župe svetog Nikole biskupa Jastrebarsko. Koncert počinje u 20 sati.

U slučaju lošeg vremena, program će se održati u Pastoralnom centru jaskanske župe.

Prvih devet godina program se održavao u kapeli Svetog Duha u centru Jastrebarskog. Taj biser crkvene arhitekture godinama je privlačio velik broj posjetitelja, ljubitelja poezije i glazbe, od kojih su mnogi tada prvi put zakoračili u ovu jaskansku kapelu.

Kapela Svetog Duha, koja se spominje već sredinom 14. stoljeća, u potresima koji su 2020. godine zadesili Hrvatsku pretrpjela je nažalost znatna oštećenja, a u potresu je oštećena i jaskanska župna crkva svetog Nikole. Obje crkve čekaju saniranje i obnovu. Želja je organizatora da ovim programom skrenu pozornost na njih, ali i na ostale sakralne bisere jaskanskog kraja i drevne građevine u centru Jaske koje treba sačuvati i zaštititi za buduće naraštaje.

Organizatori manifestacije su Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko.

Ovogodišnji program održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zagrebačke županije, a prije programa, u 19 sati, ispred Pastoralnog centra bit će sveta misa. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni