Dva tjedna do 187. Samoborskog fašnika

Program će se odvijati dva vikenda i na Pokladni utorak na čak pet lokacija u gradu. Na velikoj pozornici cijelog će dana uz maske nastupati i mnogi zabavljači i plesači,  svake večeri birat će se i nagrađivati najbolje pojedinačne i grupne maske. Ukupno 13 mjesnih odbora predstavit će se i u svojim taborima u Livadićevoj ulici, gdje se natječu u ponudi domaćih specijaliteta i zabave, uz nastup  KUD-ova na Etnocestu. Obje nedjelje rezervirane su za tradicionalni Dječji fašnik

Poruka Samoboraca: “Deni masku, pa buš lepši!”

Samoborski fašnik, 187. po redu, počinje u petak, 1. veljače, a brojni i raznovrsni programi bit će organizirani u dva vikenda te sve tradicionalno završava na Pokladni utorak 12. veljače, najavili su organizatori na nedavnoj konferenciji za novinare održano u restoranu „Samoborska pivnica“ u Samoboru.

Riječ je o najvećoj turističko – zabavna manifestacija Grada Samobora koja ulice i trgove ovog srednjevjekovnog gradića pretvara u satirične prostore zabave i ludovanja. U organizaciji Grada Samobora, Turističke zajednice grada Samobora i Poduzetničkog centra Samobor, pripremaju se mnogobrojni i raznovrsni programi u dva vikenda i na Pokladni utorak.

Važnost Samoborskog fašnika za Grad Samobor je višestruka, od tradicijske i kulturne, pa do turističke i gospodarske, rekao je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, ujedno i predsjednik Turističke zajednice. Zato Grad nastoji uz sve svoje institucije, u organizaciju uključiti i lokalne udruge i što više građana. „Posebno u ova teška recesijska vremena, izazov je organizirati Fašnik na kojem će se svi dobro zabaviti, potrošiti koliko mogu i biti zadovoljni onim što su u Samoboru vidjeli i doživjeli. Zadovoljni toliko, da nam dođu ponovno, a mi ćemo se truditi da, kao i uvijek, budemo što bolji domaćini“, kaže Beljak.

Ove su se godine posebno pripremili i brojni samoborski ugostitelji, koji u fašnički uređenim lokalima, uz  tradicionalne fašničke menije, nude i zabavu uz živu glazbu, balove pod maskama,  izbor i nagrade za najbolje maske te posebne programe za djecu, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Samobora, Zdravka Škugor Ferdebar.

Bogat program 187. Samoborskog fašnika najavili su u prepoznatljivom satiričko – šaljivom tonu, simboli Samoborskog fašnika, Princ Fašnik, Sraka i  Fiškal, koji je bio glavni voditelj tiskovne konferencije i najavio za vrijeme Fašnika „Fiškalizaciju“, dozvolu pušenja u svim restoranima i beskamatne kredite. Opravdano odsutan bio je Sudec, zdravstvenih razloga – no oporavit će se čim dođe na vlast.

Uz fašničke povorke mjesnih odbora na tradicionalnim alegorijskim maskiranim kolima i mnogobrojne maskirane skupine iz  Hrvatske i inozemstva, fašnička republika ove se godine s temom i političkom satirom vraća u mračni Srednji vijek. Vizual,  scenografiju i maskiranje  grada u tom duhu, pobrinut će se po prvi put čak dva likovnjaka: Nik Titanik i Niko Barun koji su po prvi puta oživili sva četiri fašnička lika kroz svoje ilustracije.

Program na pet lokacija

Program fašnika odvijat će se dva vikenda i na Pokladni utorak na čak pet lokacija u gradu. Na velikoj pozornici cijelog će dana uz maske nastupati i mnogi zabavljači i plesači,  svake večeri birat će se i nagrađivati najbolje pojedinačne i grupne maske. Ukupno 13 mjesnih odbora koji u dvije subote tamo nastupaju, predstavit će se i u svojim taborima u Livadićevoj ulici, gdje se natječu u ponudi domaćih specijaliteta i zabave, uz nastup  KUD-ova na Etnocestu.

Samoborski specijaliteti

Obje nedjelje rezervirane su za tradicionalni Dječji fašnik. Uz maskirane povorke više od dvije tisuće djece domaćih i gostujućih skupina, na velikoj pozornici na glavnom trgu nastupit će i brojni dječji zabavljači, zborovi i plesači. Bit će organiziran i tradicionalni Srakotrk, svakodnevni programi na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske te fašničke radionice. Naravno, tu je i neizbježni Lunapark.

Halternativni fašnik sa svojim partnerom Rakijarnicom, ponudit će oba vikenda u šatoru kod Hotela Lavica, glazbeno drugačiji program za mlade, željne žešće glazbe. Osim na glavnom trgu, koncerti poznatih izvođača odvijat će se i u velikom Fašničkom šatoru iza kina, oba vikenda i u utorak, s početkom od 21 sat.

U suradnji sa Sekcijom ugostitelja Udruženja obrtnika Samobor predstavljen je izbor fašničkih jela i tradicionalnih specijaliteta, koji će se moći kušati za vrijeme Fašnika po popularnim cijenama u slijedećim ugostiteljskim objektima: Samoborska pivnica, Gabreku 1929, Restoran Pri staroj vuri, Bistro pizzeria Vungriščak, Kavana Livadić, Restoran Samoborska klet, Restoran Zeleni papar i Restoran Kod špilje.

Organizatori poručuju građanima: “Ne ludujte prerano, jer Samoborci kažu: „Bedaki noriju s’aki dan, a pametni samo na Fašnik!“ (zg-magazin)

Okvirni program Samoborskog fašnika možete preuzeti ovdje.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni