Dva nova potresa u Zagrebu! Snažniji je bio magnitude 3,2

Dva nova potresa u Zagrebu! Snažniji je bio magnitude 3,2

Tamo gdje je bilo oštećenja od jakog potresa prije mjesec i jedan dan popadala je žbuka. Dosta se osjetilo u gradu”, izjavio je pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić za Dnevnik.hr

Zagreb su jutros nešto prije 10 sati pogodila dva nova potresa, točno mjesec i jedan dan nakon što je onaj magnitude 5,5 stupnjeva 22. ožujka prouzročio golemu štetu u centru Zagreba, zatim u Markuševcu i okolnom gradskom području, javlja Telegram.hr.

Iz Seizmološke službe Republike Hrvatske maloprije javljaju da su seizmografi zabilježili dva potresa kod Markuševca, prvi je bio magnitude 3,2 stupnjeva, a drugi nešto slabiji – 2,3.

“Prvi se dogodio u 9 sati i 52 minute, a drugi u 9 sati i 59 minuta. Prvi potres bio je umjeren, magnitude 3.2 prema Richteru, intenziteta u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice i osjetio se diljem Zagreba i okolice. Drugi potres bio je slab, magnitude 2.3 prema Richteru, intenziteta u epicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice te se osjetio u epicentralnom području i sjevernom dijelu Zagreba”, kažu iz Seizmološke službe Hrvatske.

O potresu su prvi javili iz Europskog mediteranskog seizmološkog centra, a prema njima magnituda potresa bila je 3,5 stupnja, s epicentrom dva kilometra sjeveroistočno od Zagreba, na dubini od dva kilometra. No, izvješća o magnitudama europskih seizmologa vrlo često budu ublažena od strane hrvatskih kolega.

„Tamo gdje je bilo oštećenja od jakog potresa prije mjesec i jedan dan popadala je žbuka. Dosta se osjetilo u gradu”, izjavio je pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić za Dnevnik.hr. Na pitanje preporučuje li se ljudima da izađu iz svojih domova, Kalinić je rekao da su ljudi izašli i bez preporuka.

Kalinić kaže da znanost nažalost nije napredovala da može predvidjeti kada će nas pogoditi novi potres, a podsjeća da smo od jakog 22. ožujka imali više od tisuću potresa.

„Proći će i korona i potres, ali psihološke traume Zagrepčana od potresa će još dugo ostati”, zaključio je Pavle Kalinić. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni