Dva nova BMW-a za pojačanje Hitne pomoći na motociklima

Dva nova BMW-a za pojačanje Hitne pomoći na motociklima

U dosadašnje tri godine, timovi hitne pomoći na motociklima su samo neposrednim reanimacijama na licu mjesta spasili 17 osoba

Na poziv ravnateljice Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, prim. dr. Silvije Hunyadi-Antičević, gradonačelnik Milan Bnadić je u srijedu, 8. svibnja u Zavodu pozdravio prisutne na predstavljanju nastavka pilot-projekta Hitna pomoć na motociklima.

Nastavni zavod za hitnu medicinu u suradnji s Gradom Zagrebom provodi pilot-projekt Hitna pomoć na motociklu od 2016. godine kada su nabavljena dva motocikla Yamaha X-max 400 s opremom za pružanje hitne medicinske pomoći. Projekt je 2. svibnja ove godine proširen nabavkom dva nova, snažnija motocikla marke BMW.

Hunyadi Antičević je istaknula kako je Hitna pomoć na motociklima medicinski nadstandard Zagreba, koji jedini u Republici Hrvatskoj ima T3 timove – medicinske tehničare na motociklima. Njihova prednost je što brže i lakše stižu do unesrećenih na gradskim prometnicama, osobito u vrijeme prometnih gužvi te Hitnoj pomoći na motoru treba prosječno 5,18 minuta za dolazak na mjesto intervencije, dok je za isto standardnom timu s kombijem potrebno oko 10,45 minuta.

Prema riječima ravnateljice, moto ekipe su lani imale 713 intervencija od čega su 190 riješili sami, a od 11 reanimacija uspješnih je bilo njih sedam. Napomenula je da će s dva nova jača nova motora dolazak na mjesto nesreće biti skraćen za dodatne 2 minute.

»Moram svakako spomenuti da su u dosadašnje tri godine trajanja projekta, dečki na motociklima samo neposrednim reanimacijama na licu mjesta vratili u život 17 ljudi. Moja čestitka ‘hitnjacima na motoru’, kao i svim ostalim djelatnicima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba koji su na raspolaganju našim sugrađanima«, rekao je gradonačelnik Bandić.

»U situaciji kada je bitna svaka sekunda u spašavanju ljudskog života od iznimne je važnosti da se što prije dođe do pacijenata, posebice u slučaju prometnog kolapsa ili velikih gužvi na cestama«, dodao je gradonačelnik koji ističe da Zagreb kao grad koji svaki dan ima velik broj hitnih intervencija, mora imati i moderan sustav hitne medicinske službe koji prati europske i svjetske standarde u zbrinjavanju teško oboljelih i kritično ozlijeđenih pacijenata. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni