Dva jača potresa kod Petrinje osjetila se i u Zagrebu

Dva jača potresa kod Petrinje osjetila se i u Zagrebu

Područje Petrinje i Siska jutros je u 6:28 pogodio potres jačine 5 stupnjeva po Richteru s epicentrom na dubini od 2 kilometra.

(Ilustracija: Seizmološka služba PMF-a)

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Pokupskoga, 5 km jugositočno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnjeva EMS ljestvice. Drugi potres bio je magnitude 4,7.

Potres se osjetio se u čitavoj središnjoj Hrvatskoj, a najveće štete zabilježene su u Petrinji u kojoj je oštećeno nekoliko zgrada, rekao je gradonačelnik Darinko Dumbović za N1. Na zgradama su zapažene veće štete, odlomljeni i popucali zidovi, porušeni dimnjaci i otpale fasade. U Županijskom centru 112 Sisak za HRT su rekli kako nemaju dojave o žrtvama. Predsjednik Zoran Milanović i premijer Plenković najavili su dolazak u Petrinju i Sisak tijekom prijepodneva i obilazak potresom pogođena područja.

Nakon prvog potresa, zabilježeno je još nekoliko slabijih te dva jača, 4,7 i 4,1 po Richteru, nešto prije 8 sati.

Nakon devet mjeseci od razornog potresa u Zagrebu, stanovnike metropole je – gotovo u isto vrijeme ponovno probudila tutnjava i trešnja. Srećom, ovoga puta dežurne službe nemaju dojava ni o ozlijeđenima, a niti o značajnoj materijalnoj šteti.

Iz Zagrebačkog holdinga javljaju da su stavili na raspolaganje besplatne linije na koje građani mogu tražiti pomoć i asistenciju dežurnih službi : 0800/8802 i 0800/8805.

Iz Zračne luke “Franjo Tuđman”, također, javljaju da sve funkcionira po planu i da nemaju oštećenja. (ZG-m)