Duško Šibl se okreće uljima na platnu velikog formata

Duško Šibl se okreće uljima na platnu velikog formata

Akademski slikar Duško Šibl sve se više okreće prema velikim formatima platna, od 120 x 90 cm do 150 x 100 cm, koristeći ulje u realizaciji kompleksnog ciklusa u kome se susreću motivi Noćnih ptica, razmišljanja o Hamletu, ali i teme vezane za prolaznost, smrt, Memento mori.

Veliki format i ulje omogućuje slikaru konkretizaciju ideje u čijem su središtu tijela nepoznatih lica, u grču, u traženju, u bježanju, u potrazi za spasom…

Gestualnost tijela na ovim platnima ukazuje na njihovo trenutno stanje. Nepovratno su zapeli u nepomičnom i nepromjenjivom trenutku, u centru između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, između onoga što se već dogodilo i onoga što se možda događa i onoga za koje ne znamo kako će se dogoditi.

Zaustavljeno kretanje figura u trenutku ispred crvenih i crvenih pozadina (poput glumaca prije izgovaranja sudbonosnih riječi koje će svijet okrenuti naopako) u trenutku izrazito nepodnošljive i bolne tišine stvara i kod gledatelja dojam kako se nešto neodređeno, neprepoznatljivo očekuje. Kao da se onaj definitivni i uvijek očekivani kraj neće ipak ukazati, kao da će ih krik svršetka preskočiti i odjuriti u nepoznato.

Figure u ovom ciklusu nose biljeg tišine, muka, šutnje, bezglasja, potisnute potrebe za govorom, ali i slušanjem jer znaju – uzalud se je nadati, sve je već određeno i odlučeno, zrnca iz klepsidre otklizila su nečujno.

Šiblove figure nose pečat opomene ili barem opreza jer nikada se ne zna što će osvanuti u sutrašnjem danu.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni