Đurđica Barlović – predivan glas za sva vremena

Đurđica Barlović – predivan glas za sva vremena

Dana 26. kolovoza 1992. godine umrla je Đurđica Barlović, poznata hrvatska pjevačica, u 42. godini života od posljedica srčanog udara.

Pjevačica Đurđica Barlović (djevojački Miličević) rođena je 1950. u Splitu te je od ranih nogu počela pokazivati zanimanje za glazbu. Svoj prvi nastup održala je s 13 godina na natjecanju “Djeca pjevaju”. Redovito je pjevala u programima Tribine mladih uz VIS “Batali”.

Po završetku srednje škole započela je svoju profesionalnu karijeru kao solistica “Mladih batala”. Nakon uspjeha u Splitu, đurđica Barlović odlazi u Zagreb, gdje neko vrijeme prvo nastupa solo.

Najveću popularnost je stekla kao pjevačica Novih fosila, jedne od najuspješnijih grupa s prostora bivše Jugoslavije. Veću prepoznatljivost ostvaruju davne 1977. na Splitskom festivalu s pjesmom Zdenka Runjića “Diridonda”. Iduće godine izdaju prvu ploču “Da te ne volim” kojom osvajaju glazbene ljestvice.

https://www.youtube.com/watch?v=Zxr4qUPmx50

Godine 1982. Đurđica je odlučila otići iz grupe jer se željela posvetiti privatnom životu. To joj je ipak bilo važnije od glazbe, te se udala i postala majka dvojice sinova. Dvije godine kasnije okreće se samostalnoj karijeri s čestim nastupima na festivalima. Kao solo pjevačica izdala je četiri albuma.

Nažalost, prerana smrt zauvijek je utišala jedan od najljepših glasova na hrvatskoj estradi. Nakon njene smrti objavljen je album “Nedovršena priča” 1993. s hitovima koje pjevala s Novim fosilima i samostalno. (Zg-magazin)