Dugave pedaliraju

Dugave pedaliraju

Projekt će imati i humanitarni epilog prikupljanje odjeće, obuće, igračaka, knjiga i slikovnica za korisnike Centra za tražitelje azila u školskoj knjižnici

Osnovna škola Frana Galovića kao završnu fazu projekta Franov bicikl u školskoj godini 2014./2015. organizira drugu po redu biciklijadu pod nazivom Dugave pedaliraju. Osnovni cilj biciklijade je ukazati na nedostatnu infrastrukturu za sigurno prometovanje djece i odraslih u naselju Dugave (nepostojanje biciklističkih staza i/ili biciklističkih traka, snižnenih rubnika, nedostatak sigurnosti za ostavljanje bicikala i sl.) te nedosljednosti u provođenju Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.

Tijekom šk.god. 2013./2014. Osnovna škola Frana Galovića uključena je u projekt Nasilje ostavlja tragove – zvoni za nenasilje! koji financira EU i Ured za udruge Vlade RH, a kroz koji je škola razvila projekt Franov bicikl. Projektom se želi potaknuti aktivno sudjelovanje učenika u lokalnoj zajednici; poticati učenike i roditelje na razvoj ekološke svijesti, ukazati na nužnost bavljenja rekreativnim sportskim aktivnostima te promicati zdrave stilove življenja.

Dugoročni cilj projekta je izgradnja poligona i parkirališta za bicikle učenika škole i djecu iz vrtića, što smo ostvarili prošlogodišnjom biciklijadom, te biciklističke staze od Dugava do Buzina. Kroz projekt predviđena je suradnja s različitim akterima iz zajednice, a posebno s Vijećem gradske četvrti Zagreb – istok stavljanjem projekta izgradnje parkirališta za bicikle u svoj program za 2015. godinu.

Projekt podupiru udruge Centar za mirovne studije, Forum za slobodu odgoja, Nextbike Hrvatska, Savjetovalište „Luka Ritz“ i udruga Fade – IN u koprodukciji sa Zagreb filmom. Aktivni volonteri – partneri na projektu su PUZ II, MUP – VI policijska postaja, Knjižnica grada Zagreba – Dugave, Sindikat biciklista, Crveni križ grada Zagreba, Dom zdravlja Dugave, Cest is d best te privatne osobe koje svojim dugogodišnjim djelovanjem rade na promicanju biciklizma te medijski pokrovitelj Rekreacija hr.

Projekt će imati i humanitarni epilog prikupljanje odjeće, obuće, igračaka, knjiga i slikovnica za korisnike Centra za tražitelje azila u školskoj knjižnici. Svoj dolazak na biciklijadu potvrdio je sportaš Gordan Giriček, a očekujemo i poneke goste iznenađenja.

Hodogram biciklijade „Dugave pedalliraju“:

  • 8:30 – 10:00 – besplatne intervencije i manji popravci na biciklima
  • 9:00 – 9:45 – registracija svih sudionika ispred škole Frana Galovića
  • 9:45 – 10:00 – pozdravni govor ravnateljice OŠ Frana Galovića, izvođenje himne biciklijade
  • 10:00 – 10:45 – vožnja dva kruga po isplaniranoj ruti kroz ulicu Sv. Mateja
  • 10:50 – 11:00 – tombola za sudionike biciklijade
  • 12:00 – obilježavanje 16. meridijana u naselju Dugave (Geodetska tehnička škola)
  • 11:00 – 14:00- predvorje škole – prikazivanje dokumentarnog filma Vlatke Vorkapić „Besplatno“, izložba fotografija s prošlogodišnje biciklijade i učeničkih radova u hodniku prema aneksu na temu „Moj bicikl“ (volonterke i učenici škole), izračun ekološkog otiska i oslikavanje zidova blagovaonice
  • 11:00 – 14:00 – sportske aktivnosti na školskom igralištu: softball, graničar, Tenis klub Movens – pokazne vježbe iz tenisa na 12 terena, Cest is d best – vesela družina klaunova
  • 10: 00 – 12:30 – Knjižnica Dugave (izložba knjiga na temu bicikl, izložba fotografija „BiciklArt“ autorice Barbare Bračun; od 11:30 – 12:30 čitanje slikovnice „Šarene priče“ i likovna radionica za učenike mlađeg uzrasta u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Dubrava i Centrom za mirovne studije)

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni