Dugavama pedaliralo 400 biciklista

Dugavama pedaliralo 400 biciklista

Na trećoj bicikijadi „Dugave pedaliraju“ održanoj u subotu 4. lipnja sudjelovalo je 400-tinjak učenika, roditelja i nastavnika. Biciklijadu je organizirala Osnovna škola Frana Galovića kao završnu fazu projekta „Franov bicikl“ čiji je osnovni cilj ukazati na nedostatnu infrastrukturu za sigurno prometovanje djece i odraslih u naselju Dugave (nepostojanje biciklističkih staza i/ili biciklističkih traka, snižnenih rubnika, nedostatak sigurnosti za ostavljanje bicikala i sl.) te nedosljednosti u provođenju Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.

Tijekom školske godine 2013./2014. OŠ Frana Galovića uključena je u projekt „Nasilje ostavlja tragove – zvoni za nenasilje!“ koji financira EU i Ured za udruge Vlade RH, a kroz koji je škola razvila projekt „Franov bicikl“. Projektom se želi potaknuti aktivno sudjelovanje učenika u lokalnoj zajednici; poticati učenike i roditelje na razvoj ekološke svijesti, ukazati na nužnost bavljenja rekreativnim sportskim aktivnostima te promicati zdrave stilove življenja. Dugoročni cilj projekta je izgradnja poligona i parkirališta za bicikle učenika škole i djecu iz vrtića te izgradnja biciklističke staze od Dugava do Buzina.

Kroz projekt predviđena je suradnja s različitim sudionicima iz lokalne zajednice a posebno s Vijećem gradske četvrti Zagreb – istok stavljanjem projekta izgradnje parkirališta za bicikle u svoj program za 2015. godinu.

Manifestaciji se ove godine pridružila mreži škola solidarnosti koju podržava Centar za mirovne studije te se uklopila i u kampanju „Zagreb – otvoreni grad“, zagrebačkih organizacija u kulturi koje otvaraju vrata grada interkulturalnim novinama. Projekt je imao i humanitarni epilog, prikupljani su plastični čepovi i stari papir, suveniri biciklijade, aodržane je i »buvljak« na kojem se prodavala rabljena odjeća. (zg-m)