Duga povijest slastičarstva u Zagrebu

Duga povijest slastičarstva u Zagrebu

Prvi sladoled u Zagrebu posluživao se u kavani ‘K carskom gostioničaru’ na Harmici

Službena titula prvog zagrebačkog slastičara pripala je njemačkom doseljeniku Jakobu Leiberu, koji je 1826. godine stigao u Zagreb i sa svojim malim ukusnim slatkim zalogajima ispunio znamenite kavane, poput ‘K austrijskom caru’, današnjem ‘Lovačkom rogu’, a prvi sladoled u Zagrebu posluživao je u kavani ‘K carskom gostioničaru’ na Harmici. Sladoled je tada opisan kao nevjerojatna ‘figura s puno fantazije’.

Dvadesetak godina kasnije, poštar Pallain, Zagrepčanima je također omogućavao uživanje u sladoledu, jednako kao i slastičar Franjo Šolc, koji je osnovao prvu tvornicu likera u Hrvatskoj, a kao jedan od znamenitih zagrebačkih slastičara ističe se otac uglednog književnika Augusta Šenoe.

Alois Schönoa, Nijemac rodom iz Češke, koji se doselio u Zagreb i postao uspješan slastičar zagrebačkog biskupa, 1848. godine otvorio je vlastitu slastičarnicu u današnjoj Radićevoj ulici i oduševljavao svojim čudesnim slasticama i do tada nepoznatim indijanerima i svojevrsnim ‘sladolednim bombama’.

Zahvaljujući nevjerojatnom umijeću, revolucionarnim izumima, poput pečenja biskvita na pčelinjem vosku i lakoćom izrade različitih kolača i sladoleda, čiji su recepti do danas sačuvani u mnogobrojnim zagrebačkim slastičarnicama, smatra ga se ocem modernog slastičarstva.

Tradiciju tvorničkog sladoleda, prije 55 godina započeo je poznati Ledo, koji je 1958. godine lansirao prvi industrijski sladoled Snjeguljicu, koja i danas svojim okusom osvaja srca Zagrepčana i njegovih posjetitelja.

Ivan Remeta – Johnny

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni