Duga povijest slastičarstva u Zagrebu

Duga povijest slastičarstva u Zagrebu

Prvi sladoled u Zagrebu posluživao se u kavani ‘K carskom gostioničaru’ na Harmici

Službena titula prvog zagrebačkog slastičara pripala je njemačkom doseljeniku Jakobu Leiberu, koji je 1826. godine stigao u Zagreb i sa svojim malim ukusnim slatkim zalogajima ispunio znamenite kavane, poput ‘K austrijskom caru’, današnjem ‘Lovačkom rogu’, a prvi sladoled u Zagrebu posluživao je u kavani ‘K carskom gostioničaru’ na Harmici. Sladoled je tada opisan kao nevjerojatna ‘figura s puno fantazije’.

Dvadesetak godina kasnije, poštar Pallain, Zagrepčanima je također omogućavao uživanje u sladoledu, jednako kao i slastičar Franjo Šolc, koji je osnovao prvu tvornicu likera u Hrvatskoj, a kao jedan od znamenitih zagrebačkih slastičara ističe se otac uglednog književnika Augusta Šenoe.

Alois Schönoa, Nijemac rodom iz Češke, koji se doselio u Zagreb i postao uspješan slastičar zagrebačkog biskupa, 1848. godine otvorio je vlastitu slastičarnicu u današnjoj Radićevoj ulici i oduševljavao svojim čudesnim slasticama i do tada nepoznatim indijanerima i svojevrsnim ‘sladolednim bombama’.

Zahvaljujući nevjerojatnom umijeću, revolucionarnim izumima, poput pečenja biskvita na pčelinjem vosku i lakoćom izrade različitih kolača i sladoleda, čiji su recepti do danas sačuvani u mnogobrojnim zagrebačkim slastičarnicama, smatra ga se ocem modernog slastičarstva.

Tradiciju tvorničkog sladoleda, prije 55 godina započeo je poznati Ledo, koji je 1958. godine lansirao prvi industrijski sladoled Snjeguljicu, koja i danas svojim okusom osvaja srca Zagrepčana i njegovih posjetitelja.

Ivan Remeta – Johnny

Foto: Petar Glebov/Pixsell

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t