Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu

Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu

(»Iza igara«/ Foto: Marko Ercegović)

Povodom proslave svog jubilarnog sedamdesetog izdanja, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba Dubrovačke ljetne igre u rujnu stižu u hrvatsku metropolu.

Raznolik program ovog posebnog izdanja značajnog hrvatskog festivala predstavit će ponajbolje iz dramskog i glazbeno-scenskog stvaralaštva festivala, uratke mahom domaćih, hrvatskih i dubrovačkih autora.

Ovaj će program 6. rujna u 21 sat otvoriti Glazba dubrovačkih ljetnikovaca pod vedrim nebom na platou Gradec, a ansambl sastavljen od vrhunskih glazbenika izvest će četiri simfonije Luke Sorkočevića – prvog hrvatskog skladatelja simfonija, Händelovu ariju Cezara iz prvog čina opere Julije Cezar u Egiptu te Vivaldijevu ariju Judite iz prvog dijela oratorija Juditha triumphans i trostavačni koncert skladan prigodom Svečanosti jezika sv. Ante Padovanskog. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta koncert će se održati u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, u 21 sat.

Uslijedit će dvije izvedbe Malog princa 8. rujna u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Ova glazbeno-scenska igra praizvedena na 70. Igrama nastala je prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja u adaptaciji i režiji Hrvoja Korbara, a glazbu je skladao Ivan Josip Skender. Malog princa igra Rok Juričić, Livio Badurina u ulozi je Pilota i odraslih ljudi, a sopranistica Marija Kuhar Šoša interpretira Ružu, Lisicu i Zmiju.

Izvedba predstave Pod balkonima prema Ranku Marinkoviću u režiji Darija Harjačeka je u Zagrebačkom kazalištu mladih 13. rujna u 20 sati. Članovi Festivalskog dramskog ansambla ostvarili su sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih likova: Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Jerko Marčić, Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Linda Begonja, Jelena Miholjević i drugi, a Nataša Kopeč je za ulogu Olive u predstavi nagrađena Nagradom Orlando 2018. godine.

Izložba Iza Igara fotografa Marka Ercegovića bit će otvorena u Kulturno informativnom centru od 17. do 26. rujna. Marko Ercegović jedan je od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara, a u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat dao je upravo kazališnoj fotografiji.

Program Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu zaključit će vrhunski jazz koncert Avishai Cohen trija 25. rujna, u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Zagreb, a na dan koncerta, sam Avishai Cohen, održat će radionicu za studente Akademije. Svojim energičnim i upečatljivim nastupom vrsni glazbenici oduševili su ovo ljeto festivalsku publiku na tvrđavi Revelin, izvodeći uglavnom glazbu sa svog zadnjeg albuma Arvoles. (zg-magazin)