Dualni akrili Mladena Žunjića

Dualni akrili Mladena Žunjića

Novi ciklus suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, izdvaja se svojom posebnošću, možda i stanovitom neobičnosti.

Naime, slikar je kreirao niz kompozicija u tehnici akrila na uobičajenom, velikom formatu platna 100 x 90 cm s centralnim motivom osebujnog odnosa dvije boje. Slikar u prvi plan ističe izrazitu dualnost žute i crne boje ili crne i žute boje, elemente u raznolikim pozicijama, dodirima, udaljavanjima, prepletanjima i raspletanjima raznovrsnih neravnih formi i ponekog ovala.

U ovom ciklus uočava se stalna živost, ponekad i napetost oblika u njihovim čudesnim i tajanstvenim transformacijama, hektična žuto crna dualnost.

Svijet podijeljen na dvije temeljne cjeline, polovično stvoren da bi funkcionirao nasuprot onoga drugoga.

Ponekad mi se čini kako je slikar vješto zamaskirao svoje motive prikrivši kako se pred nama odvije žestoki, burni kontakt žutog i crnog čovjeka.

Ljubav ili rat, prisnost ili svađa, mir ili nemir, emocije su svakako, nema dileme.

Žuto crni ciklus Mladena Žunjića zanimljiva je koloristička novina u njegovom obimnom i složenom opusu, novo istraživanje pojedinih boja i njihovih mogućih dosega.

Umjesto izrazitih energetskih naboja koji su i zaštitni znak ovoga umjetnika sada u motivici prevladavaju razigrani odnosi, lepršaviji i lakši.

Miroslav Pelikan 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni