Državni stanovi za najam nisu novogradnja, a treba ih i sanirati

Državni stanovi za najam nisu novogradnja, a treba ih i sanirati

Obnova drvenarije od prozora, vrata, parketa do vodoinstalacijskog sustava neki su od radova potrebnih u dijelu državnih stanova za najam. Najmoprimcima se troškovi uređenja neće odbijati od stanarine, a za svaku intervenciju (preinake, obnavljanje) moraju imati suglasnost najmodavca

Stanovi koji se na natječaju u Zagrebu iznajmljuju preko Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) (dražba traje do 25. veljače) nisu novogradnja, a pojedini nisu bili u funkciji pa neke od njih treba sanirati ovisno o potrebi. Nerijetko je to obnova drvenarije (prozori, vrata, parketi) vodoinstalacijski sustav u kupaoni, zamjena pločica, WC školjke, lavaboa… Građani prije podnošenja ponude za najam mogu 16. i 17. veljače prvo obići stanove za koje su zainteresirani a za detaljnije se informacije mogu raspitati u DUUDI-ju u Dežmanovoj 10, na telefone 01/ 6346 270, 6347 – 411 te internet stranicama www.duudi.hr. O tome hoće li se nakon aktualnog trećeg natječaja (jedan je održan u Osijeku) organizirati i četvrti još se ne zna, no namjera je ističu u DUUDI-ju da se najam državnih stanova realizira u cijeloj Hrvatskoj ovisno o interesu građana i raspoloživim stanovima.

Hrvatska ih ima više od 4.700 a preko 4.100 je u njenom vlasništvu dok je nešto više od 600 stanova u suvlasništvu. Brojke nisu konačne jer su neki stanovi bespravno useljeni a ima i onih kojima treba riješiti uknjižbu. Pravo na najam stanova imaju sve fizičke osobe koje ispunjavaju uvjete natječaja odnosno daju najvišu ponudu za stan i nemaju nikakvih dugova prema državi. Ugovor se sklapa na pet godina a ako se najmoprimac pridržava svih ugovornih “stavki”moguće je njegovo produljenje. O tome može li se stanarina tijekom navedenog razdoblja povisivati u DUUDI- ju kažu “…kako se stanovi unajmljuju viđeno – unajmljeno”, pa je najamnina fiksna.

Kako doznajemo, u prvom je zagrebačkom natječaju od ponuđenih dvadeset, iznajmljeno 17 stanova, dok je u Osijeku od njih četrnaest stanare dobilo sedam stanova. Pilot projekt najma državnih stanova koji je startao u rujnu 2014. godine prihvaćen je od građana što je “dobra pretpostavka za organiziranje budućih javnih dražbi” kažu u Uredu. Dodaju kako se stanovi u aktualnom zagrebačkom natječaju mogu pogledati u za to predviđeno vrijeme ,a početna im je cijena 15kn po četvornom metru. U prvom je natječaju kažu u uredu pristiglo gotovo dvjesto ponuda.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni