Država financira besplatne obroke u 693 hrvatske škole

Država financira besplatne obroke u 693 hrvatske škole

UNICEF upozorava da u Hrvatskoj živi oko 60.000 djece ispod granice siromaštva

Ukupan broj osnovnih škola u Hrvatskoj je 2.085. Država će u školskoj godini 2016./2017. financirati besplatne obroke za siromašnu djecu u 693 škole. Ostaje otvoreno pitanje što će biti s ono djecom koja pohađaju škole koje nemaju školsku kuhinju niti dostavu hrane.

Humanitarna udruga “Portal dobrote” je inicirala akciju “Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno”. Tom se akcijom prikupio novac za tek dio učenika u takvoj situaciji.

“Ministarstvo politike i mladih je osiguralo novac za sve prijavljene osnivače škola (sve županije i gradove) koji su prijavili potrebu za finaciranjem besplatnih obroka i uključeni su u program podrške učenicima slabijeg imovinskog stanja. Ove godine to znači da će 5.500 učenika više nego prethodne godine biti pokriveno ovom uslugom. MSPM ne ugovara prehranu izravno s obiteljima nego to čine osnovne škole, a MSPM, iz sredstava Fonda europske pomoći za najpotrebitije i sredstava igara na sreću, pokriva ove troškove. Procjenu potreba su napravili osnivači osnovnih škola u suradnji sa školama”, kažu iz Ministarstva socijale.

U Hrvatskoj je 839 osnovnih škola koje imaju 1.246 područnih škola. Ukupno, riječ je 2.085 osnovnih škola, a planom besplatne prehrane obuhvaćene su 693 škole.  Čak 82 škole  uopće nemaju prehranu. Riječ je o školama koje ili nemaju kuhinju uopće, nemaju kuharicu, ili je kuhinja u takvom stanju da u njoj nije moguće organizirati prehranu, piše  24sata.hr.

“Portal dobrote” raspolaže podacima da je država iz EU fondova za ovu godinu dobila dodatnih 36 milijuna kuna za nematerijalne troškove obiteljima u riziku od siromaštva, a to podrazumijeva nabavku školske opreme i pribora te osnovnih namirnica poput ulja, brašna i šećera.

Procjena projekata je u tijeku u nadležnom ministarstvu.

U humanitarnoj udruzi “Portal dobrote” drže da to je riječ o malo novaca jer kad se podijeli na 30.000 obitelji, svaka obitelj tijekom godine dobije 100 kuna na mjesec.

Naslovna fotografija: “Let’s Move Salad Bars to Schools”

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni