“Država će preuzeti sufinanciranje obnove, ako to Grad Zagreb ne može”

“Država će preuzeti sufinanciranje obnove, ako to Grad Zagreb ne može”

(Foto: Vlada RH)

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat u četvrtak je izjavio novinarima da je model izmjena i dopuna Zakona o obnovi gotov te kako se nada da će ubrzo biti usvojen.

Istaknuo je i da s Gradom Zagreb još nije dogovoren način financiranja potresom oštećenih zgrada.

Podsjetio je kako građani čija je zgrada privatna imovina imaju obvezu sufinanciranja obnove s udjelom od 20 posto. Poručio je da će tih 20 posto jednim dijelom preuzeti Grad, a drugim država. “Varijanta je da, ako se drugačije ne dogovorimo, tih 20 posto financiranja obnove preuzme država”, kazao je Horvat. Naglasio je da je poznata situacija u zagrebačkom proračunu.

„Ako i nametnemo povećanu participaciju u financiranju na sam Grad, moglo bi se dogoditi da Grad neće biti u stanju osigurati likvidna sredstva”, pojasnio je Horvat.

Što se tiče izmjene i dopune Zakona o obnovi Horvat je rekao da se trenutno gubi puno vremena zbog neriješenih pitanja iz prošlosti te nedostaje vremena da bi u potpunosti uredili imovinsko-pravne odnose i legalizaciju.

Stoga se Zakonom više neće na ovakav način preispitivati imovinsko-pravne odnose. Uvode se i europski pragovi javne nabave, a postupci javne nabave će se skratiti.

Prag jednostavne nabave od 200 tisuća kuna podiže se na oko milijuna kuna, a prag od 500.000 kuna na oko 39 milijuna kuna, rekao je Horvat.

“Ne svađam se s Vanđelićem”

Kad je riječ o odnosu Ministarstva i Fonda za obnovu, na čijem je čelu Damir Vanđelić te polemikama oko privremenog smještaja koji treba još oko tisuću obitelji pogođenih potresom, ministar “odgovorno tvrdi” da se on i Vanđelić ne svađaju.

“Koncepcijski se razlikujemo u pristupu i to što se Vanđelić nakon tri ili četiri mjeseca sa mnom složi je samo verifikator da smo izgubili vrijeme koje smo mogli upotrijebiti na efikasniji način”, ustvrdio je Horvat.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni