Drvoprerađivačka industrija protiv najavljene privatizacije Hrvatskih šuma

Drvoprerađivačka industrija protiv najavljene privatizacije Hrvatskih šuma

»Slični scenariji već su bili vidljivi kod modela privatizacije poslovnih banaka ili telekomunikacijskih tvrtki, a indikativno je navedenim modelom nastajala šteta za hrvatske poslovne subjekte ili stanovništvo«, navodi Marijan Kavran

Iz Hrvatskog drvnog klastera izražavaju duboku zabrinutost najavljenom privatizacijom tvrtke Hrvatske šume d.o.o. te podsjećaju da je čak 48 posto teritorija Republike Hrvatske prekriveno šumom te da šume i drvni resursi predstavljaju osnovu za funkcioniranje drvoprerađivačkog sektora, koji 95 posto svojih sirovinskih potreba alimentira preko tvrtke Hrvatske šume. U na šumi baziranom sektoru zaposleno je preko 53.000 radnika, a isti sudjeluje sa 3,6 posto u nacionalnom BDP-u.

Hrvatski drvni klaster smatra da bilo kakvo špekuliranje s navedenim resursom predstavlja ozbiljan gospodarski presedan te može imati katastrofalne posljedice na budućnost ovog sektora koji sudjeluje u cjelokupnom izvozu s 10,4 posto.

»Sva poboljšanja rada i unaprjeđenja poslovanja tvrtke Hrvatske šume d.o.o. su dobrodošla, ali ne na način da se stvaraju pretpostavke za privatizaciju ili ulazak stranog kapitala u ovu strateški značajnu tvrtku ili za realizaciju bilo kakvog koncesijskog modela nad šumama, koji bi drvnu industriju stavio u vrlo nepovoljan tržišni položaj. Slični scenariji već su bili vidljivi kod modela privatizacije poslovnih banaka ili telekomunikacijskih tvrtki, a indikativno je navedenim modelom nastajala šteta za hrvatske poslovne subjekte ili stanovništvo«, navodi Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera u priopćenju za medije.

Suprotnost s najavljenim reformama i pozitivnim učincima na gospodarstvo

On procjenjuje kako bi ostvarenjem navedenih mjera, odnosno bilo kakvom liberalizacijom sustava raspolaganja drvnom sirovinom, došlo bi do destabilizacije većeg dijela gospodarstva na ruralnim područjima, a to je u suprotnosti s najavljenim reformskim mjerama i pozitivnim učincima na hrvatsko gospodarstvo.

Kavran najavljuje da će, uzimajući u obzir moguće posljedice i vjerojatne negativne učinke na budućnost sektora, Hrvatski drvni klaster o svemu tome obavijestiti hrvatsku javnost, potaknuti raspravu u stručnim krugovima te žurno zatražiti pojašnjenje od nadležnih tijela u Vladi RH. Budući da se radi o strateškom pitanju za budućnost RH, Hrvatski drvni klaster će o istom obavijestiti Hrvatski sabor i predložiti raspravu o navedenom slučaju te također obavijestiti i zamoliti za očitovanje hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, s obzirom da ne postoje zajedničke europske politike u pitanju šumarstva, već svaka zemlja autonomno donosi pripadajuću regulativu.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni