Drvena kutija na Trgu dio je mobilne izložbe koja naglašava potencijale tog materijala

Drvena kutija na Trgu dio je mobilne izložbe koja naglašava potencijale tog materijala

Woodbox drvena kutija slična kontejneru, smještena u središtu svjetskih gradova, dočarava potencijale drveta kao materijala u arhitekturi budućnosti 

Međunarodna manifestacija Wood. Building the future, koja se u Zagrebu održava u organizaciji Veleposlanstva Republike Austrije i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, predstavljena je u srijedu Gradskoj skupštini, u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Mobilna izložba koja se na središnjem trgu održava do 28. travnja sadrži događanja Woodbox i Wooddays, posvećena drvetu kao građevnom materijalu budućnosti.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je vrijeme da drvo, kao jedno od temeljnih građevinskih materijala, bude prepoznat i na našim prostorima te da je ovo prilika da se nešto kaže i o drvnoj industriji Hrvatske i pratećem dizajnu.

„Uspješan drveni proizvod, od drvenih predmeta za svakodnevnu upotrebu do drvene kuće, možda je malen korak u proizvodnji, ali je velik korak u doprinosu stvaranja identiteta onakvog grada koji poštuje tradiciju i suvremene inicijative temeljene na načelima održivosti, i čini ga boljim mjestom i za sve koji su danas ovdje, i za generacije koje tek dolaze“, istaknuo je gradonačelnik.

Na izložbi su prikazani ekološki argumenti za uporabu drveta i međunarodni primjeri takve arhitekture, a uz nju se održavaju i Wooddays, dijalozi na temu suvremene gradnje drvetom.

Rast gradova postavlja visoke zahtjeve pred promišljenu urbanizaciju, energetsku sanaciju i pametno stvaranje stambenih prostora. Projekt mobilne izložbe u takozvanom Woodboxu, odnosno velikoj drvenoj kutiji sličnoj kontejneru, predstavlja primjerena rješenja ovakvih problema u drvetu.

Drvena kutija slična kontejneru, smještena u središtu gradova, dočarava potencijale drveta kao materijala u arhitekturi okrenutoj budućnosti u Europi. Osim arhitektonskih kvaliteta drvenih građevina u prvi plan stavlja i ekološke kvalitete drveta.

Izložba je dosad bila postavljena u Bruxellesu, Bratislavi, Ljubljani, Klagenfurtu i Milanu, ove će ju godine biti moguće vidjeti, osim u Zagrebu, i u Pragu, Beču, Linzu i Torinu, a 2016. izložba će posjetiti Firenzu, Budimpeštu i Beograd. (zagreb.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni