Drugoligaški nogometaš na utakmici divljački usmrtio kokoš

Drugoligaški nogometaš na utakmici divljački usmrtio kokoš

Prijatelji životinja protiv Ivana Gazdeka podnose kaznenu prijavu

Udruga Prijatelji životinja je zgrožena divljačkim ponašanjem nogometaša Ivana Gazdeka, koji je tijekom nedjeljne utakmice u sklopu 2. županijske lige Sisačko-moslavačke namjerno ubio pa će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu.

»Napucati kokoš do smrti nije sport, nego zlostavljanje i ubijanje!«, poručili su iz udruge te najavili kako će kazneno prijaviti nogometaša zbog namjernog zlostavljanja i ubijanja nesretne životinje.

Gazdek se tijekom spomenute utakmice zatrčao prema kokošima koje su ušle na travnjak, a zatim posljednju kokoš, koja nije stigla pobjeći s terena, udario zamahom noge te je potom bacio u zrak, daleko od ograde. Divljačko ponašanje nogometaša sankcionirao je jedino sudac crvenim kartonom, no razočaravajuće je što su iz njegova kluba izjavili da ga neće kazniti.

Prijatelji životinja oštro su osudili taj sramotni čin i kukavičko ponašanje nogometaša prema nedužnoj životinji koja je uginula smrskanih kostiju. Podsjećaju kako je za onoga tko životinju usmrti ili ju teško zlostavlja, izlaže ju patnjama i nanosi joj bol propisana kazna zatvora do godinu dana.

»Nogometaš je prekršio i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koji mučenje i ubijanje životinja na javnome mjestu sankcionira novčanom kaznom«, navode Prijatelji životinja. Ističu da je sankcioniranje zlostavljača važno i zbog poruke koju sportaši i javne osobe šalju kada zlostavljanje životinja opravdavaju tobožnjom slučajnošću, »žarom borbe«, nervozom zbog rezultata na utakmici i sličnim floskulama.

»Snimke nedvojbeno potvrđuju da je šutiranje kokoši bilo namjerno i promišljeno!«, kažu Prijatelji životinja i dodaju da je zabrinjavajuće što mladi nogometaš svoje ponašanje pokušava opravdati trenutačnim impulsom zbog svađa sa suigračima i stresa na utakmici.

Pohvaljuju suca utakmice koji je primjereno kaznio nogometaša crvenim kartonom, no potpuni izostanak iz njegova kluba bilo kakve osude nasilnog čina nogometaša smatraju neprihvatljivim i nesportskim postupanjem.

Kažu da bi ovakvo primitivno ponašanje u nekoj drugoj, uređenoj državi itekako bilo i sankcionirano i javno osuđeno, a klub bi ga izbacio iz svojih redova, kao što je to npr. 2013. godine učinio argentinski nogometni klub CS Bella Vista nakon što je njihov igrač zgrabio za vrat i svom snagom bacio na ogradu izgubljenoga psa koji je utrčao na teren tijekom utakmice.

Kokoši osjećaju strah, bol i ljubav, održavaju socijalne kontakte i međusobno komuniciraju, sposobne su riješiti složene probleme, razumjeti uzroke i posljedice, prenijeti znanje, pokazati samokontrolu i brinuti se o budućnosti. Sposobne su prepoznati i pamtiti više od 100 različitih pojedinaca uključujući ljude. Ipak, u Hrvatskoj ih je prošle godine zaklano oko 47 milijuna, ističu u udruzi.

Prijatelji životinja podsjećaju da bi ova nesretna kokoš, kao i sve druge, jednoga dana završila svoj život zaklana te pozivaju na preispitivanje našeg načina prehrane i odnosa prema bespomoćnim životinjama koje ovise o našoj dobroti i suosjećanju. Zaključuju da je izuzetno važno prijaviti i sankcionirati svaki slučaj zlostavljanja životinja jer psiholozi su već odavno utvrdili da su osobe koje zlostavljaju životinje nasilne i prema ljudima. (ZG-m)