Drugi pad industrijske proizvodnje u ovoj godini

Drugi pad industrijske proizvodnje u ovoj godini

U kolovozu 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podatcima, bila 1,7 % manja u odnosu na kolovoz 2018. godine, što predstavlja drugi pad industrijske proizvodnje u ovoj godini (dok je u ostalim ovogodišnjim mjesecima zabilježen rast). Promatrajući samo kolovoz tijekom godina, ovo je drugi uzastopce kada je zabilježen pad industrijske proizvodnje, s time da je razina industrijske proizvodnje u ovogodišnjem kolovozu bila okvirno na razini proizvodnje iz kolovoza 2016. godine.

Strukturno, pad u ovogodišnjem kolovozu rezultat je smanjenja proizvodnje kod rudarstva i vađenja (-5,1 %, šesti uzastopni mjesec pada) te kod prerađivačke industrije (-2,7 %, treći pad u ovoj godini). Kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije zabilježen je porast proizvodnje (5,4 %, peti uzastopni mjesec rasta).

U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu pada) imalo smanjenje kod proizvodnje gotovih metalnih proizvoda (-2,9 %, pet mjeseci uzastopnoga pada), proizvodnje električne opreme (-15,4 %, treći uzastopni mjesec pada) i proizvodnje strojeva i uređaja (-21,5 %, četiri mjeseca uzastopnoga pada).

Višemjesečni trend pada proizvodnje koji je prisutan kod spomenutih grana djelomično je rezultat smanjenja kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (-32,8 %, kontinuirani trend pada koji traje od studenoga 2017. godine), što se znatnim dijelom odnosi na smanjenu proizvodnju brodova.

U prvih osam mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podatcima, bila 0,9 % veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđamo da će se nastaviti pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije), a time i da će industrijska proizvodnja ostvariti rast.

Prema kalendarski prilagođenim podatcima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u srpnju 2019. godine na razini EU (podatci za Cipar nisu dostupni) bila 1,2 % manja u odnosu na isti mjesec 2018. godine. Srpanjski pad dio je uglavnom negativnoga trenda koji traje od studenoga 2018. godine. U prvih sedam mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja EU u prosjeku bila 0,4 % manja u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni