Drobilica za građevinski otpad prebačena u Jankomir

Drobilica za građevinski otpad prebačena u Jankomir

Sandra Rožić (EKO 2000): »Ptema neslužbenim informacijama drobilica je i tamo od prvih kuća udaljena svega 500 metara. A takva mehanizacija treba biti kilometrima udaljena od naselja«

O Planu gospodarenja otpada očitovala se podsusedska udruga EKO 2000, koja je cijelo vrijeme u četvrtak pratila sjednicu Skupštine s galerije u Staroj gradskoj vijećnici. Sandra Rožić iz spomenute udruge kazala je kako nije zadovoljna izglasavanjem Plana gospodarenjem otpadom jer je samo riječ o copy/paste-u PGO-a koji je uz dvije izbačene lokacije, konceptualno loš.

»Ovaj plan je financijski i ekološki neprihvatljiv. Nema dovoljno prikupljanja na kućnom pragu, nema dovoljno sortirnica te ne ispunjava najmanje uvjete kružnog gospodarstva«, kaže.

Rožić smatra kako je van svakog razuma što su neki gradski zastupnici zadovoljni tek s time što su iz Plana izbačene batem planirane lokacije centara za gospodarenje otpadom u Podsusedu i Brezovici. Poručuje da će sigurni i zadovoljni biti tek kad one budu izbačene iz Prostornog plana Grada Zagreba, ali poručuje da i dalje neće podržavati ovakav Plan gospodarenja otpada. Nadodala je kako će udruge, bude li biti nužno, ići i do Europske komisije.

Podsjetila je i da je njezina udruga bila svega na jednom sastanku u Gradskoj upravi, gdje je odlučeno da će se izraditi radna skupina za revidiranje podsusedskog klizišta Kostanjek i na tom je sastanku su izrazili svoje neslaganje s postojećim PGO-om. Prema njezinom saznanju najmanje dvije alzernative su izložene Gradu.. Pita se zašto nijedna od njih nije niti uzeta u razmatranje.

Osvrnula se i na izjave pročelnice Mirke Jozić ustvrdivši da se Kostanjek nije ni trebao naći u PGO-u. Kazala je kako ne zna, kakve veze ima sanacija klizišta s PGO-om. Rožić smatra da se radi o krinki te da se zapravo tamo htio utrpati otpad koji bi im zagadio podzemne vode, što bi bio problem za cijeli zapadni dio grada. Kaže da je sporna drobilica koja je prvotno trebala u Podsusedu služiti za usitnjavanje građevinskog otpada navodno pomaknuta u Jankomir, ali da je i tamo od prvih kuća udaljena manje od 500 metara. Zaključuje kako takva mehanizacija treba biti kilometrima udaljena od naselja.

M. Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni