Draženov 50. rođendan

Draženov 50. rođendan

Petrović je s tek 15 godina zaigrao je u prvoj petorci Šibenke, a uskoro su se za njega počeli otimati vodeći jugoslavenski klubovi. No, on je odabrao Cibonu, klub u kojem je tada igrao i njegov brat Aleksandar. Sa nepunih 18 godina postao je reprezentativac Jugoslavije, a 1984. godine nastupa na Olimpijskim igrama gdje je s ekipom osvojio svoju prvu olimpijsku medalju.

Hrvatska košarkaška legenda, jedan od najvećih hrvatskih košarkaša i sportaša Dražen Petrović rođen je na današnji dan 1964. godine u Šibeniku. Neponovljivi košarkaki Mozart, kako ga je prozvao jedan talijanski sportski novinar, u košarku se zaljubio još kao dijete, kada je pratio svog starijeg brata Aleksandra na košarkaške treninge. Kada je započeo igrati u šibenskim kadetima redovito je ostajao i nakon treninga vježbati u dvorani. Treneri nisu mogli nezamjetiti predanost, radišnosst i upornost mladog košarkaša.

Petrović je s tek 15 godina zaigrao je u prvoj petorci Šibenke, a uskoro su se za njega počeli otimati vodeći jugoslavenski klubovi. No, on je odabrao Cibonu, klub u kojem je tada igrao i njegov brat Aleksandar. Sa nepunih 18 godina postao je reprezentativac Jugoslavije, a 1984. godine nastupa na Olimpijskim igrama gdje je s ekipom osvojio svoju prvu olimpijsku medalju. Nezaustavljivi Mozart vodio je Cibonu do naslova dva Kupa prvaka, preteče današnje Eurolige. Uslijedio je odlazak u Real Madrid, osvajanje naslova svjetskih i europskih prvaka s reprezentacijom Jugoslavije. Odlazi u NBA ligu, prvo u Portland Trail Blazerse, a nakon toga u New Jersey Netse, a vrhunac karijere bio je nastup na Olimpijskim igrama u Barceloni kada je s hrvatskom reprezentacijom osvojio srebrnu medalju.

Na vrhuncu njegove sportske karijere zaustavila ga je smrt. Dražen je poginuo u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine. Povodom njegovog rođendana danas će u Muzeju Dražena Petrovića biti predstavljen strip „Dječak“, autora Frane Petruša, a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održati će se u subotu 25. listopada, koncert Zagrebačke filharmonije i Djevojačkog zbora Zvjezdica.

(zg-magazin)