Dražen Oršuš i Karlo Korona dobitnici Nagrade „Luka Ritz“

Dražen Oršuš i Karlo Korona dobitnici Nagrade „Luka Ritz“

»Od svog utemeljenja Nagrada Luka Ritz potaknula je mnoge učenike i učenice na aktivnije uključivanje u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva temeljenog na solidarnosti, međusobnom razumijevanju, prihvaćanju i povjerenju«, istaknula je ministrica Divjak

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u ponedjeljak je održana dodjela Godišnje nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Ovogodišnji dobitnici nagrade su Dražen Oršuš u kategoriji osnovnih škola te Karlo Korona u kategoriji srednjih škola. Fran Markulin dobitnik je posebnog priznanja za školsku godinu 2016./2017. Nagradu učenicima dodijelila je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak u svom govoru zahvalila je Lukinim roditeljima na strpljivosti, otvorenosti i angažiranosti da iz najbolnijeg trenutka koji roditelj može proživjeti iznjedre spomen, simbol i poticaj.

„Svrha dodjeljivanja ove nagrade je poticati mlade u aktivno uključivanje u borbu protiv nasilja, senzibilizirati javnost, posebno mlađu populaciju, i njihove roditelje i nastavnike za prevenciju nasilja te promicati pozitivne uzore i modele ponašanja. Tako je od svog utemeljenja Nagrada Luka Ritz potaknula mnoge učenike i učenice na aktivnije uključivanje u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva – društva temeljenog na solidarnosti, međusobnom razumijevanju, prihvaćanju i povjerenju. Pridonijela je snažnijem razvoju svijesti mladih o potrebi promicanja kulture međusobnog poštovanja i razumijevanja. U školama i učeničkim domovima stvoreni su uvjeti u kojima je moguće podržati i nagraditi pozitivno ponašanje koje služi kao vrijednosni uzor koji će učenici njegovati cijeloga svoga života“, istaknula je ministrica Divjak.

Organizirao mnogobrojne humanitarne akcije

Odluku o dobitnicima nagrade donijelo je peteročlano povjerenstvo, a ovogodišnje dobitnike predstavila je Suzana Ritz, majka pokojnoga Luke. U kategoriji osnovnih škola nagradu i stipendiju osvojio je učenik Dražen Oršuš iz Osnovne škole Ludbreg. Dražen je predložen za nagradu jer unatoč teškoćama svojoj obitelji nesebično pomaže u svakodnevnim poslovima i brine se za ostalu djecu te sudjeluje u mnogobrojnim humanitarnim akcijama.

Učenik Karlo Korona iz Gimnazije Jurja Barakovića u Zadru dobitnik je Nagrade „Luka Ritz“ u kategoriji srednjih škola. Karlo je nesebično organizirao humanitarnu akciju koju je proširio na sve škole u Zadru i kojom je prikupio više od 30.000 kuna za potrebe liječenja teško bolesne djevojke Anđele Piplović.

Karlo je organizirao mnogobrojne humanitarne akcije, čime je mnoge potaknuo na nesebično pomaganje, solidarnost i toleranciju. Posebno priznanje dodijeljeno je učeniku Franu Markulinu iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu. Fran je nakon vlastita teškog iskustva s opakom bolešću došao na ideju da pomogne djeci oboljeloj od malignih bolesti i bude im potpora. Njegovi su roditelji zbog toga osnovali udrugu Phoenix, a Fran sudjeluje u radu udruge tako da redovitim posjetima oboljeloj djeci priča o svome iskustvu, daje im nadu za ozdravljenjem i vraća optimizam.

Nagrada „Luka Ritz“ dodjeljuje se od 2008. godine kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo prvi javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnje nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Od tada jednom godišnje, a na temelju javnoga poziva, sve osnovne i srednje škole te učenički domovi u Republici Hrvatskoj mogu nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje. Nagrada se obično dodjeljuje 12. lipnja na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kuna mjesečno. (mzo.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni