Dražen Kutleša postao zagrebački nadbiskup

Dražen Kutleša postao zagrebački nadbiskup

(Foto: Zagrebačka nadbiskupija)

Papa Franjo je u subotu, 15. travnja prihvatio odreknuće od službe kardinala Bozanića. Time je zagrebački nadbiskup postao mons. Dražen Kutleša.

»Na dan imenovanja mons. Dražena Kutleše za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog, 14. veljače 2023. godine, rekao sam: ‘Zbog svoga narušenog zdravlja, jako želim da novi nadbiskup, koji nam je sada dan kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku, navodu se u subotnjoj izjavi kardinala Josipa Bozanića, koju je prenijela Zagrebačka nadbiskupija.

»Imajući to u vidu kao i nove okolnosti u Crkvi u Hrvatskoj usred kojih je predsjednik HBK nadbiskup koadjutor, smatrao sam činom ljubavi prema Crkvi zamoliti Svetog Oca da što prije prihvati moje odreknuće. Stoga zahvaljujem papi Franji što je u smislu mog prijedloga danas prihvatio moje odreknuće od službe nadbiskupa metropolita zagrebačkog i time je, snagom Papinog dekreta, mons. Kutleša postao zagrebački nadbiskup«, pipe dalje u izjavi.

Bozanić navodi kako je Kutleša sada 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački. Dodaje kako drevna Crkva zagrebačka, obdarena čudesnim djelovanjem Božjega Duha sada započinje jedno novo razdoblje što, kako je to redovito bivalo i u prošlosti, ostavlja svoj trag ne samo na crkvenom nego i društvenom području.

Bozanić je čestitao novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši poručivši kako će on i draga Zagrebačka nadbiskupija biti uvijek u njegovim molitvama. »Našega novog Pastira prihvatimo s iskrenim poštovanjem, povjerenjem i obećanjem poslušne suradnje, uključujući ga uvijek u svoje molitve. Od sada treba u euharistijskoj molitvi spomenuti ime novoga nadbiskupa«, poručuje Bozanić.

Najavio je da će liturgijski početak službe zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše biti u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu, u subotu 29. travnja 2023. godine s početkom u 10 sati.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni