Drago Prgomet: HDZ-a ima svoje biračko tijelo koje nas nikada nije iznevjerilo

Drago Prgomet: HDZ-a ima svoje biračko tijelo koje nas nikada nije iznevjerilo

Zapošljavanje preko veze, bez javnog natječaja više neće biti praksa u Holdingu i zalagat ću se da ne dođe do takvih previda. Meni i mom timu bit će zadatak izabrati dobar menadžment i prepustiti mu da na temelju struke vodi Holding”

Razgovarao: Matej Knežević
Fotografije: Mislav Šajatović

Do prije tri tjedna nije se znalo tko će doista biti kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Zagreba. U medijskim krugovima spekuliralo se o nekoliko imena. Neka od njih bili su vodeći ljudi zagrebačke Gradske organizacije: Andrija Mikulić, Miljan Brkić, ali i Drago Prgomet. Ispostavit će se kako će upravo prof. dr. Drago Prgomet iskočiti kao ime koje će predstavljati HDZ na predstojećim lokalnim izborima. Treba podsjetiti i na činjenicu kako mu protivnici, ali čak i stranački kolege zamjeraju izlazak iz stranke kada je pala prošla HDZ-ova vlast na državnoj razini. Upravo je takav jedan dio nezadovoljnika koji se priklonio »nezavisnoj kandidatkinji« Bruni Esih koja je i dandanas u Hrvatskom Saboru, na listi HDZ-a. No dosta o stranačkim prepucavanjima. Postavlja se ključno pitanje, a to je što doista može ponuditi, gradu Zagrebu i njegovim građanima Drago Prgomet, inače specijalist otorinolaringolog. O njegovoj viziji Zagreba pročitajte u novom intervju.

Zašto ste se kandidirali na izborima u Zagrebu?

Ovo je moj grad, volim izazove i vjerujem da mogu biti dobar gradonačelnik. Cijelog života brinem o ljudima i volio bih to nastaviti, kao gradonačelnik Zagreba.

Tko je vaše biračko tijelo u gradu Zagrebu, gospodine Prgomet?

“O potencijalnim koalicijama ćemo razgovarati tek nakon izbora

Moje biračko tijelo je ono tijelo koje prepoznaje HDZ kao stranku desnog centra koja je temeljena na liberalnoj demokraciji i europskom konzervativizmu. Ono koje je biralo predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Kako gledate na činjenicu da ste u borbi za glasovima zajedno sa Sandrom Švaljek, Brunom Esih i Milanom Bandićem, koji se također nadaju glasovima sličnog, odnosno istog biračkog tijela? Što im vi možete ponuditi, a da ostali kandidati ne mogu?

Svi smo mi u borbi za svoje birače, sve ih vidim kao svoje protukandidate koje respektiram i konačno – birači će odabrati i odlučiti i vjerujem da ću na kraj pobjednik biti ja. Mi iz HDZ-a imamo svoje biračko tijelo koje nas nikada nije iznevjerilo, pa tako neće niti ovaj put.

SDP je već dogovorio da ulazi u koaliciju sa gđom. Taritaš. Tko su vaši potencijalni koalicijski partneri?

Ne, o potencijalnim koalicijama ćemo razgovarati nakon lokalnih izbora, tek nakon što vidimo rezultate tko će sve ući u Gradsku skupštinu. Neki šilje ražanj, a zec je daleko u šumi…

Tko će biti vaši prvi suradnici te koji su to potezi koje ćete prve povući ako i kada postanete gradonačelnik?

Već sam ih predstavio javnosti. Radi se o ljudima u najboljim godinama, izuzetno dobro obrazovanih, sjajnim stručnjacima u svojim područjima kao što su upravljanje imovinom, promet, školstvo, kultura, briga za mlade i osobe sa invaliditetom. Posebno smo pokrili i područje tzv. Smartcity-a, odnosno digitalizacije upravljanja gradom. Svi oni čine spoj ozbiljnih i odgovornih ljudi.

Možete li ukratko pojasniti viziju spomenutog »pametnog grada«?

Vizija pametnog grada se ne sastoji samo od SMS plaćanja usluga parkiranja. Rijč je o digitalizaciji cijelog sustava upravljanja Gradom, od upravljanja javnim prometom i komunalnim službama do aktivnog sudjelovanja građana u radu Gradske uprave, sudjelovanje u donošenju odluka, digitalizacije cjelokupne interakcije sa građanima itd.

Zašto Novi Zagreb nema niti jednu bolnicu?

Imat će bolnicu na Velesajmu. Urbanisti smatraju da je to prikladan prostor za bolnicu, a nju ćemo izgraditi u suradnji sa Vladom Republike Hrvatske i riješiti ozbiljan problem bolnice u Klaićevoj. Klaićeva je ponajprije prometno nedostupna, ima i problem nedovoljnog broja parkirnih mjesta, a da ne govorim o uvjetima u kojima su bolesna djeca i u kojima moji kolege rade.

Što ste predvidjeli na mjestu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj?

Nisam siguran u čijem je vlasništvu bolnica u Klaićevoj, ali se taj prostor može iskoristiti za niz dobrih namjera, bilo kulturnog, bilo turističkog sadržaja.

Zašto Zagreb nema razvijen život uz rijeku Savu?

To je pitanje više za urbaniste, ali i sve bivše gradonačelnike. Mi nismo odustali od tog koncepta, ali to je jako zahtjevan projekt koji traži angažman Vlade i koji nije puko svođenje na izgradnju stambenih prostora uz Savu. Naime, taj projekt u direktnoj je vezi sa potencijalnim drugim projektima poput izgradnje hidrocentrala itd. Taj je projekt težak nekoliko milijardi kuna.

Koji su to problemi koji muče prometnu infrastrukturu u Zagrebu i što biste vi konkretno napravili po tom pitanju?

Krenimo od Sesveta, treba spojiti Varaždinsku sa Branimirovom, a pritom rasteretiti istočni ulaz u Zagreb. Nedovoljan je broj mostova, tu je i problem rotora u Remetincu. Zgrebu je potrebna željeznica koja bi spajala prsten grada sa okolnim gradovima, a onda i Zračnu luku Franjo Tuđman s gradom te nova vertikala od Črnomerca do Jaruna i novi, Jarunski most. Iako se ne mogu svi problemi riješiti u četiri godine, sigurno je da će projekti koje predstavimo imati jasnu vremensko vrijeme početka, ali i završetka kao i definirane financijske okvire. Sve ćemo ih predstaviti građanima, tako da mogu pratiti ono što smo obećali i što ćemo raditi.

Kako navedene projekte mislite financijski ostvariti?

Najvećim djelom EU fondovima. Zagreb, nažalost, nije povukao niti jedan posto potencijalnih sredstava, a upravo infrastrukturni projekti u kulturi, zdravstvu, danas u većini zemalja Europske unije funkcioniraju na bazi spomenutih fondova.

Koje je vaše viđenje o Holdingu u cijelosti? Kako biste riješili zapošljavanje preko veze u Holdingu? Sve ovo pitam s obzirom na to da je Milan Bandić zaposlio brata vašeg stranačkog kolege, gospodina Marića, koji se s vama nalazi na listi za Grad Zagreb.

Zapošljavanje preko veze, bez javnog natječaja više neće biti praksa u Zagrebačkom Holdingu, a zalagat ću se upravo za to da, od predsjednika Uprave do samih zaposlenika, ne dođe do takvih previda. Meni i mom timu bit će zadatak izabrati dobar menadžment i prepustiti mu da na temelju struke vodi Holding. Kad sam kod pitanja oko brata od kolege Marića već sam više puta ponovio: nije prihvatljivo to što je napravio gospodin Bandić, budući da nije napravio uslugu čovjeku kojeg je primio, niti ministru Mariću. Što se sankcija tiče, kada postanem gradonačelnik takvo što će biti nedopustivo te neće biti potrebe za sankcijama.

U jednom mjeri smo se dotakli netransparentnosti stoga me zanima što je, primjerice s crkvom na Savici i kakav je vaš stav o toj temi?

Tu prvenstveno treba pomiriti stavove građana koji čuvaju svoj park, ali i dijela građana koji traže izgradnju katoličke crkve. To se rješenje jednostavno može pronaći na prikladnom mjestu, gdje ona neće nikome smetati, a bit će blizu ljudima koji žive ondje.

Govorimo dalje o sakralnim objektima, a tiče se sinagoge. Zašto je Zagreb još uvijek nema?

To je pitanje prvenstveno za Židovsku općinu, a koliko znamo u Zagrebu egzistiraju dvije židovske općine. Bilo bi sjajno da postoji jasan stav obaju općina, no ne vidim razlog zašto država jasno ne sudjeluje u njezinoj izgradnji. Ako dođe do mene taj zahtjev, definitivno ću ga podržati, ali također smatram danas da je Zagreb multikulturalan i multietnički i kao takav treba biti otvoren prema svima.

Na što će se fokusirati vaša socijalna politika?

Fokus će nam biti na poštenoj raspodijeli od stanova i financijskoj pomoći, do pomoći prilikom traženja posla, sve ono što su ovlasti Grada. Moram naglasiti kako socijalna prava neće biti niti smanjena, a pogotovo ne ukinuta.

Kako mislite riješiti probleme u dječjim vrtićima gdje je, koliko znamo, jedna teta na dvadesetero djece?

Kako gdje. Bar je četrnaest djece po grupi, a negdje imamo i po trideset djece, a upravo nam je to ideja kroz restrukturiranje dječjih vrtića, odnosno izgradnju novih. Primjer je Sveta Klara, gdje se nalazi svega jedan vrtić na čitavo tamošnje stanovništvo koje broji oko 12 tisuća stanovnika.

“Vjerujem da ću biti izborni pobjednik”

Što ćete učiniti po pitanju sportskih objekata?

Grad Zagreb ne treba financirati profesionalni sport. Treba financirati omladinske pogone u tim profesionalnim klubovima, ali s najvećim naglaskom na amaterski i školski sport, koji je vrlo zapostavljen. Što se tiče, primjerice stadiona Maksimir, apsolutno smo zato da reprezentacija i Dinamo trebaju novi stadion, ali bi se struka trebala izjasniti treba li on biti na postojećem mjestu ili ga treba izmjestiti izvan grada po uzoru na München, Barcelonu i slične europske gradove. Prvenstveno radi sigurnosti, ali i prometne povezanosti

Kako planirate riješiti problem spora oko Svetica?

Jednostavno i jasno: Sukladno zakonu. Ovisno tko je koncesionar, odnosno u ovom slučaju Hrvatski nogometni savez, treba se pridržavati zakona i na njega se moraju primijeniti zakonske mjere. Uopće me ne interesira tko je s druge strane ugovornog odnosa sa Gradom Zagrebom. Gradonačelnik mora štiti interese građana Zagreba. Sramotno je da se u 21. stoljeću, u doba digitalnih medija ne može saznati tko je vlasnik i kakvi su ugovori. Zato je važno naglasiti da sve što skrivate u najgorem se trenutku vrati kao bumerang. Stavovi Grada i gradonačelnika trebaju biti javni i transparentni.

Što su za vas zagrebačke fontane Milana Bandića?

Fontane trebaju biti dio pametnih urbanističkih rješenja i pridonijeti izgledu samoga grada. Ne vidim problem u građenju fontana, meni problem predstavljaju urbanistička rješenja za njih. Fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice je moderna urbanistička fontana kraj koje je s jedne strane urbana zgrada, a s druge imamo ruralno okruženje. To je problem kada Grad ne sagleda stvar u cijelosti i ne nude se kompletna, već samo parcijalna rješenja. Nekome se dopalo da taj prostor zjapi prazan u sredini, ne vodeći računa što je s jedne ili druge strane.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni