Dr. Dre i Beyoncé – najplaćeniji glazbenici na svijetu

Dr. Dre i Beyoncé – najplaćeniji glazbenici na svijetu

Čak pola milijarde dolara dijele Dr. Drea od drugorangirane Beyoncé Knowles koja je drugo mjesto na top listi zarade glazbenika osigurala zaradom od 115 milijuna dolara. No njezina najunosnija godina tek dolazi zahvaljujući njezinoj Mrs. Carter Show turneji, iznenađujućim albumom i ugovorima s tvrtkama Pepsi i H & M

Reper Andre Romelle Young, poznatiji kao Dr. Dre se još prije petnaestak godina javno zapitao jesu li ljudi na njega zaboravili. No nakon što je Apple AAPL kupio tvrtku Beats (kojoj je on bio suutemeljitelj) po cijeni od tri milijarde dolara pitanje je postalo suvišnim. Prema Forbesu, Dr. Dre je kućnom budžetu u ovoj godini donio 620 milijuna dolara (bez poreza) najvećim dijelom zahvaljujući spomenutoj transakciji, što ga je uvrstilo na vrh ljestvice glazbenika po zaradi u 2014. godini. Podatak je još značajniji zbog toga što se radi o najvećoj zaradi koju je ikada glazbenik pojedinačno uprihodio u jednoj godini.

Dr-Dre
Dr. Dre

Čak pola milijarde dolara dijele ga od drugorangirane Beyoncé Knowles koja je drugo mjesto na top listi zarade glazbenika osigurala zaradom od 115 milijuna dolara. No njezina najunosnija godina tek dolazi zahvaljujući njezinoj Mrs. Carter Show turneji, iznenađujućim albumom i ugovorima s tvrtkama Pepsi i H & M.

Samo je jedan izvođač s popisa dostigao iznos od devet znamenki: skupina The Eagles koja je zaradila 100 milijuna dolara zahvaljujući njihovoj History Of The Eagles turneji. Bon Jovi zauzima četvrto mjesto sa 82 milijuna dolara, a Bruce Springsteen zaokružuje prvih pet s 81 milijuna dolara. Oba rokera porijeklom iz Jerseya zaradila su milijune po noćenju na uspješnim turnejama. Navedeni rokeri ostvaruju dobru zaradu i zbog toga što je njihov scenski nastup relativno jednostavan, a time i jeftiniji u usporedbi s nekim velikim pop izvođačima.

»Mislim da se tu samo radi o mudroj učinkovitosti«, izjavio je jednom Bon Jovi za Forbes. »Znam velike bendove u kojima svaki od njih ima osobne asistente na cesti, svaki od njih ima čuvara. Mi nemamo zaštitara. Neka si svatko sam nosi svoje vražje torbe!«

Doista, svaki od tih triju dugovječnih rokera zaradio je dvostruko više nego mlađi izvođači kao što su Katy Perry (40 milijuna dolara), Miley Cyrus (36 milijuna dolara) i Lady Gaga (33 milijuna dolara). Justin Bieber (80 milijuna dolara) i One Direction (75 milijuna dolara), su jedini mlađi od 30 koji su se uvrstili među prvih deset; Taylor Swift je završio na 11 mjestu (64 milijuna dolara).

Hip-hop, pop i rock su žanrovi koji su se pokazali najunosnijima, dok se druge kategorije mogu naći niže na ljestvici. Na primjer »elektroničar« Calvin Harris urezao se u povijest kao najplaćeniji DJ u jednoj godini. Forbes je procijenio kako je tijekom godine povukao 66 milijuna dolara.

»Uspon plesne glazbe bio je astronomski u posljednje tri godine. Dogodilo se da sam bio na pravom mjestu u pravo vrijeme«, objasnio je on.

Harris je završio tek jedno mjesto iznad kralja countryja Tobyja Keitha, koji je povukao 65 milijuna dolara. Kauboj – kapitalist svoj je imetak stekao iz različitih izvora, uključujući vlastitu izdavačku kuću, svojim alkoholnim pićem i lancem restorana.

U formiranju procjena uzimao se dohodak od turneja, snimljene glazbe, izdavaštva, prodane trgovačke robe, potvrda i drugo. Troškovi upravljanja, menadžera i poreza nisu ovdje obuhvaćeni. Zarada se obračunavala za razdoblje od lipnja 2013. do lipnja 2014, a temelji se na podacima iz Pollstara, RIAA i Nielsena te na razgovorima s menadžerima, odvjetnicima, rukovoditeljia i samim umjetnicima.

Dr. Dre nije htio davati izjave, ali neke od ostalih umjetnika koji se nisu našli na Forbesovom popisu osjećaju da bi se na njemu mogli naći idući put. Među njima je i Bruno Mars sa zaradom od 60 milijuna dolara prošle godine koji je s Jay Z-jem i Diddyjem vodio bitku za broj 12.

 Top 10 najbolje plaćenih glazbenika:

 1. Dr. Dre: 620 milijuna dolara

2. Beyoncé: 115 milijuna dolara

3. Eagles: 100 milijuna dolara

4. Bon Jovi: 82 milijuna dolara

5. Bruce Springsteen: 81 milijuna dolara

6. Justin Bieber: 80 milijuna dolara

7. One Direction: 75 milijuna dolara

8. Paul McCartney: 71 milijuna dolara

9. Calvin Harris: 66 milijuna dolara

10. Toby Keith: 65 milijuna dolara

 (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni