“Dosta je: Nama smeće, a njima Manhattan!”

“Dosta je: Nama smeće, a njima Manhattan!”

„Ako Milan Bandić još nije shvatio da ne želimo ovakav destruktivan GUP, građani i građanke će mu to jasno poručiti na još jednom prosvjedu“, izjavili su danas akticisti udruga Zelena akcija, Pravo na grad i Siget ispred zagrebačke Gradske skupštine.

Ujedno siu najavili i prosvjed ispred Skupštine (Ćirilometodska 5) za ponedjeljak, 9. prosinca, u 8.15 sati, uoči održavanja iduće sjednice.

Iako je gradonačelnik Milan Badić, suočen s odlučnim otporom javnosti i nejedinstvom u gradskoj koaliciji, povukao GUP (Generalni urbanistički plan) iz hitne procedure te se on neće naći na idućoj sjednici, udruge su odlučile svejedno organizirati prosvjed upozorenja.

Kao razlog prosvjeda navode “manipulacije u proceduri te opasni sadržaj GUP-a”, zbog čega zahtijevaju i obustavu procesa donošenja GUP-a te izradu novog i pravednijeg dokumenta koji bi trebao definirati razvojnu budućnost grada.

„Bandićev“ GUP donosi samo nastavak urbanističkog divljanja, novu privatizaciju prostora, daljnje ignoriranje javnog interesa te sasvim pogrešne korake u prometnoj politici, poručuju Bernard Ivčić (Zelena akcija), Iva Marčetić (Pravo na grad) i Gordana Pasanec (Udruga Siget).

Smatraju da ovaj GUP donosi iznimke kojima se omogućava neograničena količina izgradnje u Donjogradskim blokovima, poput projekta „Cvjetni“ Tomislava Horvatinčića gdje su u pojedini slučajevima balkoni stanara bili potpuno zazidani zbog nove izgradnje.

Nadalje, GUP omogućava izgradnju novih javnih garaža u gradskom središtu, čime bi se u prometno zagušene ulice doveli dodatni automobili. Također, na golf igralištu u Blatu omogućuje se veća gradnja od propisane, a najspornijim i po obimu najveći problem ovog GUP-a ističu tzv. Zagrebački Manhattan. Čak i prema posljednjem prijedlogu, gotovo na polovici površine Hipodroma mogle bi se graditi zgrade, neboderi, trgovački i ugostiteljski objekti i na taj način nepovratno uništiti ovaj prostor.

Aktivisti naglašavaju kako gradonačelnik u isto vrijeme, dok gazi po željama stanovnika Zagreba i pokušava graditi Manhattan, stanovnike Zagreba pušta da se guše u smeću i još im za idući sjednicu Skupštine priprema poskupljenje odvoza otpada. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni