Dopunjavanjem interaktivne karte građani doprinose rješavanju prometnih problema

Dopunjavanjem interaktivne karte građani doprinose rješavanju prometnih problema

Iz Sindikata biciklista pozivaju građane da sudjeluju u popunjavanju karte informacijama tako da prijave probleme na koje nailaze, a koje će oni dalje proslijeđivati nadležnima u Gradu Zagrebu

Udruga Sindikat biciklista je na osnovi karata biciklističke infrastrukture izrađenih uz pomoć Grada Zagreba odlučila postaviti interaktivnu kartu putem koje građani mogu prijaviti probleme vezane uz cjelokupnu prometnu infrastrukturu i javni prijevoz. Interaktivna karta poslužit će kao svojevrsna društvena mreža, gdje će korisnici moći komentirati i ‘lajkati’ prijave drugih građana.

Goran Lampelj iz Sindikata biciklista pojašnjava da ova karta obuhvaća različite mogućnosti i preporuke za sigurno i smisleno kretanje biciklom kroz Zagreb.

»Uz gradsko područje, iskoračili smo i u bližu okolicu i istražili najbolje puteve za povezivanje okolnih gradova i Zagreba. Vjerujemo da će ova karta brojnim sugrađanima olakšati odluku da počnu koristiti bicikl po Zagrebu i pomoći u izboru prikladnih puteva«, kaže.

Prema riječima tehničkog autora karte Bartula Dragičevića iz Sindikata biciklista korisnici se nakon registracije mogu »igrati« s kartom i koristiti je u slojevima. To znači da će karta prikazivati samo one informacije koje odaberete, sloj biciklističkih staza ili sloj u kojem se prikazuju stanice javnog bicikla, sloj prijavljenih problema u prometnoj infrastrukturi ili sloj puteljaka po kojima se može biciklom.

Iz Sindikata biciklista pozivaju građane da sudjeluju u popunjavanju karte informacijama tako da prijave probleme na koje nailaze, a koje će oni dalje proslijeđivati nadležnima u Gradu Zagrebu. Lampelj napominje kako je karta izrađena uz mnogo truda i pažnje, korištenjem desetaka tisuća kilometara iskustva njihovih članova. »Ipak, i uz našu najbolju namjeru, moguće su greške kao i promjene na terenu. Isto tako, ne poznajemo detaljno baš svaki zagrebački kvart i moguće je da postoje i bolja rješenja – `tajne´ koje znaju samo lokalni biciklisti«, dodao je.

Kartu možete pronaći na ovoj poveznici, a njezina izrada financirana je uz pomoć Ureda za energetiku Grada Zagreba te u sklopu EU projekta Dijalog o mobilnosti u Zagrebu. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni