Donosimo 17 urnebesnih citata iz kultne serije “Mućke”

Donosimo 17 urnebesnih citata iz kultne serije “Mućke”

Britanska humoristična serija autora Johna Sullivana smještena je u zabačeni dio Londona, Peckham, a u glavnim ulogama nastupili su David Jason kao ambiciozni preprodavač Derek “Delboy” Trotter, Nicholas Lyndhurst kao njegov mlađi brat Rodney i Lennard Pearce kao njihov vremešni djed (kojeg je poslije zamijenio Buster Merryfield kao njihov ujak Albert).

Humor dolazi iz nekoliko izvora. Ključ je interakcija između Dela i Rodneyja, jer su čiste suprotnosti u osobnosti i nastupu. Dobar dio humora dolazi od crta karaktera pojedinih likova, kao što je Delovo pomanjkanje kulturne uglađenosti, unatoč njegovim pretenzijama, što se najbolje očituje kroz njegovo pogrešno korištenje francuskih fraza ili tvrdnji da je yuppie; općenita glupavost Djeda i Brzog i razuzdana Boyciejeva snobovština. Postoji nekoliko stalnih šaljivih skečeva, kao što su onaj u kojem Brzi konstantno Rodneyja oslovljava s “Dave”, Albertova uzrečica “za vrijeme rata…”, Delova navodna dugotrajna veza s Marlene i rasklimani kombi.

Prošlo je 39 godina otkako je emitirana prva epizoda britanske serije “Mućke”, no ona i dan danas uživa kultni status. Reprize se i dalje gledaju i izazivaju urnebesni smijeh gledatelja, a Del Boy, Rodney i društvo omiljeni su televizijski likovi.

Grafit koji su napravili navijači HNK Rijeka parafrazira Delovu izreku: “U ovo doba iduće godine bit ćemo prvaci” (Izvor: Wikimedia Commons)

Serija je pratila uspone i padove u životima braće Trotter iz Peckhama, starijeg i brbljivog Dereka “Del Boya” te mlađeg i smotanijeg Rodneyja, a naročito njihove brojne uzaludne i najčešće sulude pokušaje da se brzo obogate prodavanjem nelegalne, polovne i nekvalitetne robe.

U nastavku je 17 citata iz ove omiljene serije koji će vas, vjerujemo, nasmijati do suza:

– Onaj Gandhi je snimio jedan film i nigdje više se nije pojavio. (Brzi)

– Slušam Mozartov koncert br. 5., karaoke verziju. Nema riječi. (Brzi)

– Ako bude žensko, zvat će se Sigourney, po onoj glumici, a ako bude dječak nazvat će ga Rodney, po Daveu. (Brzi)

– To je ista metla, samo sam joj 17 puta promijenio glavu s četkom, a 14 puta dršku. (Brzi)

– Jednog dana će možda napraviti mjuzikl o obitelji Trotter. A onda, kao nastavak, mogu napravit Schindlerovu listu na ledu. (Rodney)

– Samo Bog zna odakle ti hrabrost da šetaš mračnim uličicama sa svim tim zlatom. Kada te vide, sigurno im izgledaš kao hodajući mirovinski plan nekog pljačkaša. (Rodney Del Boyu)

– Dragi stari djedica, Bog da mu dušu prosti. Bio je od koristi koliko i sunčane naočale na momku bez jednog uha. (Rodney)

– Moj otac je umro dvije godine prije nego što sam rođen. (Brzi)

– Opće je poznata činjenica da 90 posto stranih turista dolazi iz inozemstva. (Del Boy)

– Kako se zove onaj lik koji je izmislio Dyson usisivač? (Brzi)

– Upravo sam otkrio da mi žena laže. Svako jutro dok izlazim iz kuće kaže da će me ostaviti, i svaki put kad se vratim, još je tamo. (Denzil)

– Rodney, već sam ti objasnio, svaku dobit dijelimo na jednake dijelove, 60-40. (Del Boy)

– Imam užasan osjećaj. Ako postoji ta reinkarnacija, kakve sam sreće, vratit ću se kao ja. (Rodney)

– Imam crni pojas u origamiju. (Del Boy)

– Imam perzijski prostirku s više hrane na njoj nego na jelovniku. (Del Boy)

– Naravno da nije znao plivati, imao je samo jednu ruku. Išao bi u krug, zar ne? (Del Boy)

– Ja sam jedini iz obitelji koji je služio na moru. Doduše, brat mog djeda je bio oficir za sigurnost na Titaniku, ali o tome se ne priča. (Albert)

Umjesto zaključka:

https://youtu.be/LiFixBeTfyM

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)