DONACIJE

DONACIJE

Portal ZG-magazin treba vašu pomoć

Prikupljamo donacije koje bi omogućile naš daljnji rad

Do sada smo objavili na tisuće tekstova, potpomogli mnogobrojne humanitarne projekte, predstavili institucije, festivale i razna događanja, mlade umjetnike, sportaše iz medijski zapostavljenih sportova. Potpomogli smo u afirmaciji domaćih znanstvenika, umjetnika, obrtnika, poduzetnika i inovatora… Svi su oni to zaslužili, trebamo potpomagati svoje. A sada je pomoć potrebna i nama…

Tko smo mi

Sedam godina možda i nije mnogo, a možda je i jako puno. Kako se uzme. No u dnevnom novinarstvu to je čitava mala vječnost. A internetski portal ZG-magazin upravo je u 7. godini svog izlaženja. U tom periodu popratili smo toliko događaja, razgovarali s toliko ljudi da bi ih bilo teško pobrojati i doživjeli raznoraznih situacija (ugodnih i onih manje ugodnih) da bismo imali materijala za napisati knjigu o tome. I to podeblju, onakvu kakvu mnogi od nas u knjižnicama (po)često izbjegavaju. A svo to vrijeme nastojimo biti jedan informativni servis stanovnicima grada kojeg toliko volimo. Nadamo se da smo to »bilo« grada uspjeli prenijeti i na naše mrežne stranice.

Od samih početaka trudimo se čitateljima podastrijeti objektivne i provjerene informacije, što su prepoznali mnogi od Vas. Iako smo elektronski medij u kojem je brzina važna, naš je stav da je točna informacija daleko vrednija od brzo objavljene (dez)informacije. Stoga se u našem radu pridržavamo načela novinarske profesije – provjeravamo informacije, poštujemo sugovornike, a osobito čitatelje. Iako takav pristup zahtijeva više vremena za proizvodnju sadržaja za razliku od copy/paste rješenja, počesto smo znali i biti prvi u objavljivanju mnogih tema i informacija, koje su kasnije prenošene u drugim medijima ili su poslužile kao podloga za daljnju razradu.

Važno nam je održavanje jedne razine medijske kulture, iako bismo voljeli i da se ona podigne. Zbog toga nastojimo nametnuti relevantne teme i izbjegavamo žutilo, senzacionalizam, trač-rubrike, golotinju, crnu kroniku, bizarnosti i isprazne »priče« kako to nepravilno vole nazivati u većini drugih medija (radi se o čistom anglizmu – priče se pričaju djeci) pojedinim nekim medijima. Takve i slične forme kod nas ne treba tražiti. Svojim čitateljima ne podvaljujemo naslove – »navlakuše« s lažnim ili polulažnim sadržajem, sve u svrhu navođenja na klikanje kojima se zapravo nastoji namagarčiti čitatelje, niti ćemo to činiti ubuduće.

Iako smo si spomenutim pristupom vjerojatno mogli umjetno značajno povećati broj klikova, čitatelja i sljedbenika/pratitelja na društvenim mrežama, odlučili smo se na duži i teži put – steći ozbiljnu i vjernu čitalačku publiku, a s vremenom smo i to dobrim dijelom postigli.

Naš doprinos

U našem djelovanju nastojimo njegovati jedan »srednjoeuropski«, uglađeni »štih«, što smo, nadamo se i postigli (tako nam bar kažu naši cijenjeni čitatelji 🙂 ), a jako nam je stalo i do kulture dijaloga u obliku komentara koje čitatelji ostavljaju ispod tekstova pa vulgarne, diskriminirajuće i uvredljive komentare ne objavljujemo. Prolaze samo oni s argumentima (mogu biti i [samo] malo zločesti). Uvjereni smo da je jedan takav medij potreban u našem medijskom eteru.

Redovito izvještavamo o radu Gradske uprave, gradonačelnika i Gradske skupštine kako bi Zagrepčani bili pravodobno informirani o odlukama koje donose gradski oci, a odnosit će se na kvalitetu njihova življenja u gradu.

Do sada smo objavili na tisuće tekstova, potpomogli smo mnogobrojne humanitarne i druge projekte i udruge, predstavili institucije, festivale i razna događanja, mlade umjetnike, sportaše iz medijski zapostavljenih sportova. Potpomogli smo u afirmaciji domaćih znanstvenika, umjetnika, obrtnika, poduzetnika i inovatora, da ne nabrajamo dalje… Svi su oni to zaslužili, trebamo potpomagati svoje.

Ostavili smo, kako nam se čini, podosta vrijedne tekstove i rubrike te podatke koji su poslužili i služe kao referenca za nečije daljnje istraživanje ili pisanje. Ustupamo svoj medijski prostor ljudima koji su spremni argumentirano osvrnuti se na neki društveni problem. Pomogli smo u rješavanju problema građana i rado bismo to činili i dalje.

Što trebamo

No sada pomoć trebamo i mi. Tijekom cijelog vijeka našeg izlaženja nikada nismo tražili pomoć od građana, odnosno naših čitatelja, a i sada to nerado činimo, ali smo na to primorani.

Naime, zbog nestalnog i nestabilnog (su)financiranja našeg medija, ove nam se dogodila financijska rupa koja nam jako otežava rad. Jedini koji nas kontinuirano podržava jest Grad Zagreb (na čemu smo iznimno zahvalni, no samo njihova potpora nam nije dostatna). Iako nam volonterski rad i rad bez prihoda nije stran te smo ga često kompenzirali velikim entuzijazmom, ljubavi prema novinarskom poslu i našem gradu (na portalu su tisuće sati odrađene na volonterskoj osnovi), situacija je sad takva da nam treba Vaša pomoć s obzirom da se neke stvari ne mogu riješiti samo entuzijazmom i radom. Jedna od njih je primjerice plaćanje računa.

 


Molimo da dijelite ovu informaciju ili pomognete / donirate u skladu s mogućnostima

 Rba IBAN: HR7524840081106098826

*Napomena: Uplate se mogu naznačiti na nakladnika, Udruga “ZG”, Istarska 30, 10000 Zagreb, s naznakom “Donacija za portal ZG-magazin” ili putem nižeg bar koda.


Zašto trebamo Vašu potporu?

S obzirom na problematično financiranje putem projekata povremeno nam se javljaju »rupe« u financiranju, a reklame koje se plaćaju po broju klikova nisu dostatne za pokrivanje troškova. Takva situacija nije nam strana, ali nam je ove godine posebno teška situacija.

Prvenstveno, novac nam treba kako bismo osigurali barem minimalne plaće ljudima koji su svakodnevno uključeni u proizvodnju medijskog sadržaja. Treba nam pomoć za plać(ic)e ili barem nekakve honorare kako bismo prebrodili jedan teški period i našim ljudima riješili ili pomogli u rješavanju egzistencije. Riječ je mahom o osobama s VSS-om. Situacija na tržištu rada za novinare danas je nemilosrdna. Ugašeni su mnogobrojni tiskani mediji, prodaja opada te je općenito teško doći do angažmana, barem onog plaćenog. Uz to, danas svi pišu (ne samo novinari), čime je situacija dodatno otežana.

Jedan Toshibin prijenosnik je već odavno dao svoje, a i drugi “puca po šavovima”

Treba nam novac za nabavku nove opreme kako bismo zamijenili ovu koja je dotrajala. Računala »kašljucaju«, nekoliko mobitela dalo je svoje, »crknuo« nam je diktafon, a tu su još i potrošni materijali koje svakodnevno koristimo – npr. baterije, tinte za pisač, papir, memorijske kartice i dr. Napominjemo da je sva dosad korištena oprema bila iz privatnih izvora te nam nitko izvana nije pomogao za njezinu kupnju. A baš sad nas i ona napušta…

Amaterski fotići ne mogu se nositi s intenzitetom našeg rada, a potrošimo i nešto tinte za pisač
Mobiteli “zreli” za elektronički otpad

Drugi o nama

Ali dosta smo govorili o sebi. Prepuštamo drugima da malo govore o nama, to je objektivnije. Pa evo što kažu:

prof. emer. Igor Čatić

Portal ZG-magazin je u proteklom razdoblju pokazao da se može pisati i pozitivno. Prenosi mišljenja različitih stručnjaka i to s namjerom da se najšira javnost iz prve ruke obavijesti o veoma važnim područjima. Izdvojio bih jedan serijal članaka koji su povezani s posljedicama veoma snažnog tehnološkog razvoja. Taj portal ne objavljuje priloge koji se mogu označiti kao žutilo.

Žarko Delač, umirovljeni pukovnik HV-a, predsjednik društva Goranin Zagreb, voditelj projekta Ponos domovine i upravitelj Zadruge branitelja Studium

Živjeti u demokraciji znači uglavnom misliti svojom glavom, slobodno govoriti i pisati, bez straha i pritisaka. To bi bilo bolje kada u prethodnoj rečenici ne bi bilo riječi »uglavnom« koju u posljednje vrijeme sve više grickaju pojedini neovisni mediji. Stoga mi je zadovoljstvo svoja javna promišljanja objavljivati u jednom takvom mediju i na taj način biti dio slobodnomisleće hrvatske društvene scene.

Vesna Grgić, predsjednica braniteljske udruge Veterani i društvena akcija (VIDRA)

Braniteljska udruga VIDRA snažno podupire ZG-magazin kao jedan od malobrojnih medija koji beskompromisno, objektivno, hrabro i profesionalno obrađuje i profesionalno pristupa svakoj temi. U vremenima kada mnogi portali prešućuju, a time nama građanima uskraćuju pravo na dostupnost pravovaljane,a ponekad i životno važne informacije ZG-magazin je uvijek aktualan i neumoran.

mr. sc. Marijan Ožanić, stručnjak za poduzetništvo i publicist

Ovaj portal pratim od njegovih početaka. U našoj medijskoj sceni napućenoj portalima koji se samo bave politikom, ideološkim prepucavanjima, senzacijama i žutilom najgore vrste, ZG-magazin je zauzeo jedno posebno mjesto svojom kvalitetom i visokom novinarskom razinom.

Lela Kaplowitz, jazz pjevačica i autorica pjesama

 To je portal koji donosi interesantne i uvijek lijepe vijesti, a nerijetko najavljuju i stvarno zanimljiva događanja koja interesiraju građane.

Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba (Progresivni savez – Naprijed Hrvatska!)

Kao gradskom zastupniku iznimno mi je važno imati provjerene i pravodobne informacije u Zagrebu. Stoga svakodnevno pratim ZG-magazin.

Vlatka Planina, književnica

ZG-magazin je portal koji se bavi temama, uspjesima i problemima vezanima uz našu svakodnevnicu u gradu u kojem živimo, temama koje su nama građanima itekako važne, a za koje većina portala, a pogotovo onih velikih nema sluha.

dr. sc. Nenad Raos, popularizator znanosti

Počeo sam pratiti ZG-magazin jer me zanimaju neke opće teme koje ne mogu nigdje drugdje plasirati. Ima izvrstan pregled tema, ne smo zagrebačkih, nego i onih iz opće kulture. Preko ZG-magazina se plasiraju mnoge teme koje bi inače naprosto ostale pometene.

dr. sc. Viktor Simončič, nezavisni stručnjak za okoliš

Upravo zahvaljujući postojanju ovog portala mogu objavljivati tekstove o tekućim okolišnim, ali i političkim situacijama. Ovdje se može iznijeti i drukčije mišljenje i ne morate se bojati da će vas, kad nešto iznesete, netko izvrijeđati.

Valentino Valjak, voditelj Muzeja automobila Ferdinand Budicki

U moru portala koji se bave gradom Zagrebom, ZG-magazin obrađuje teme puno hrabrije od ostalih i progovara o nekim temama o kojima se drugi i ne usude. No nažalost sa malim financiranjem nije moguće u današnjim uvjetima raditi. Mi u Muzeju automobila Ferdinand Budicki to jako dobro znamo jer smo i sami izloženi takvoj situaciji.

Podršku nam je putem Faceboooka dao i međunarodno priznati znanstvenik prof. dr. Slobodan Danko Bosanac

Zahvala svima

Od sveg srca zahvaljujemo svima koji će ili su u bilo kom obliku potpomogli našu kampanju! Svaka kuna/euro uplaćena na naš račun bit će itetako dobrodošla i utrošena dalje u proizvodnju sadržaja za Vaš i naš portal ZG-magazin. Vi ste ti koji ste nam pomogli opstati u ovim nemilosrdnim vremenima.

Ne brinite se, donirani novac nećemo nenamjenski potrošiti (nećemo npr. kupiti Jaguar, pa čak niti Jaguarov privjesak iako cijenimo tu marku automobila) 🙂 Sve ćemo uložiti u daljnju proizvodnju medijskog sadržaja na našem portalu

Zahvaljujemo svima koji su nas podržali svojim video-izjavama. To su (abecedno): Igor Čatić, Žarko Delač, Vesna Grgić, Marijan Ožanić, Lela Kaplowitz, Renato Petek, Vlatka Planina, Nenad Raos, Viktor Simončič i Valentino Valjak. Puuuno Vam hvala! Vaša nam podrška zaista mnogo znači!  Zahvaljujemo i profesoru Bosancu. 

Rba IBAN: HR7524840081106098826


ZG-magazin zahvaljuje na donacijama portalu!