Domovi za starije trenutno bez oboljelih od koronavirusa

Domovi za starije trenutno bez oboljelih od koronavirusa

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić podsjetila je kako je već objavljen javni poziv za dodjelu novčane pomoći građanima čije su nekretnine oštećene u potresu u ožujku 2020.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba danas je izvijestio da je u proteklih 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” obavljeno 516 testiranja, a zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze SARS-CoV-2 virusom.

Zamjenica ravnatelja Zavoda Sandra Šikić je istaknula kako je dobra vijest da u domovima za starije i nemoćne te u drugim ustanovama socijalne skrbi na području Zagreba u protekla 24 sata nema evidentiranih korisnika i djelatnika pozitivnih na COVID-19.

„Što se tiče školaraca na COVID-19 je pozitivan jedan učenik osnovne i jedan učenik srednje škole. Mjera samoizolacije je izrečena za 20 učenika osnovne i 15 učenika srednje škole”, rekla je Šikić. Dodala je da je trenutno u Zagrebu 382 aktivnih slučajeva.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je izvijestio da su od 5. do 6. veljače kroz COVID ambulante domova zdravlja prošle 853 osobe. Za njih 18 je određena samoizolacija, a na testiranje je upućeno 239 osoba.

Jeleč je rekao kako je na provoznim punktovima uzeto 547 uzoraka, dok je brzim antigenskim testovima testirano 597 osoba od čega je pozitivnih 52. U prosjeku to je 7,9 % pozitivnih, dodao je.

Osim najnovijih informacija o aktualnom stanju vezano za bolest COVID-19 u Zagrebu govorilo se i o novom javnom pozivu za dodjelu novčane pomoći osobama čija je nekretnina na području Zagreba oštećena u potresu u ožujku.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić podsjetila je kako je već objavljen javni poziv za dodjelu novčane pomoći od 50 tisuća kuna, a pravo na tu pomoć je ostvarilo 254 sugrađana, a podneseno je ukupno 450 zahtjeva.

Novi javni poziv

Naglasila je da je novi javni poziv za dodjelu pomoći od danas do 10. ožujka na službenim stranicama Grada Zagreba.

„Veliki broj sugrađana, osobito onih koji su odbijeni u prvom pozivu, koji su dobili pisano izvješće o razlogu odbijanja te koja im dokumentacija nedostaje sada temeljem prijedloga gradonačelnika Bandića o promijeni kriterija mogu dobiti novčanu pomoć. Neće trebati ni ponovno aplicirati ukoliko im je situacija ista”, istaknula je Majić.

Pojasnila je kako prijavitelji ne trebaju prilagati dokumentaciju koju su priložili uz raniji zahtjev. „Potrebno je samo dostaviti izjavu da nije došlo do promjene podataka kao i dokumentaciju koja nije bila priložena uz raniji zahtjev”, kazala je Majić.

Pojasnila je da razlog za neodobravanje novčane pomoći bila je nemogućnost dokazivanja vlasništva izvatkom iz zemljišne knjige, jer isto nije bilo provedeno u zemljišnim kinjigama

„Sukladno novom javnom pozivu moguće je dostaviti kupoprodajni ugovor, ugovor o darovanju, rješenje o nasljeđivanju pa će i ti sugrađani ostvariti pravo na novčanu pomoć”, zaključila je Majić.

Zahtjevi za novčanu pomoć se predaju poštom Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Trg Stjepana Radića 1 ili putem pisarnice Gradske uprave najkasnije do 10 ožujka. Obrazac zahtjeva za dodjelu novčane pomoći za obnovu nekretnina oštećenih u potresu može se preuzeti na internetskoj stranici Grada Zagreba www.zagreb.hr, ali i u pisarnicama Gradske uprave . Građani informacije mogu dobiti putem e-adrese novcanapomoc@zagreb.hr ili na broj telefona 610 11 71.

 Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni