Dominik Etlinger: Gradonačelniče, odustanite od kupnje BMW-a 7

Dominik Etlinger: Gradonačelniče, odustanite od kupnje BMW-a 7

Bandić: Kojeg BMW-a?

Gradski zastupnik Dominik Etlinger (SDP) u četvrtak je na aktualnom satu sjednice Skupštine pozvao zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da odustane od kupnje luksuznog BMW-a serije 7 za svoje potrebe. »To je rasipništvo i luksuz. Odustanite od toga, to nam ne treba«, poručio je Etlinger pozivajući se na postupak javne nabave novih automobila za potrebe Gradske uprave i Holdinga o čemu je izvijestio Index.hr, a za što će biti potrošeno oko 44 milijuna kuna bez PDV-a.

»Ja čuvam vaše dostojanstvo, a molim vas da i vi čuvate moje. To su pokušaji skupljanja jeftinih političkih bodova. Nikakav BMW 7 nije naručen. Što ste vi Luka Vidović? O kojem BMW-u govorite?«, upitao je gradonačelnik Bandić.

Dodao je kako ga ljudi nikada ne bi ponovno izabrali na mjesto gradonačelnika kada bi on radio na takav način.

»Ima puno načina da se igra politička utakmica, ali nemojte ići ispod pojasa, nije to dobro«, apelirao je gradonačelnik.

U naknadnoj izjavi za novinare Etlinger je pojasnio da se prema specifikaciji koja je raspisana u pozivu za javno nadmetanje »u svakom slučaju radi ili o BMW-u 7, a može se raditi i o Porscheu«.

»Samo Porsche nema četiri vrata nego dva ili pet, ovisno o modelu. Međutim, nisam stručnjak za aute i nije bitno koji je model vozila, bitno je da je to u ovim trenucima neprimjereno, a to je i inače neprimjereno jer `luksuziranje´ se ne izvodi s javnim novcem. `Luksuzirati´ se može čovjek novcem koji je zaradio, koji je njegov privatni novac, ali sa novcem građana Grada Zagreba jednostavno se ne kupuju takvi luksuzni automobili«, rekao je Dominik Etlinger.

Ocijenio je kako je takav postupak štetan te da se po tome vidi da se Zagrebom loše upravlja. »Molim gradonačelnika da povuče takav poziv za javno nadmetanje jer je to preskupo, preluksuzno«, ponovio je Etlinger svoj apel i dodao kako su građani zaslužili učinkovitije, kvalitetnije i transparentnije upravljanje njihovim novcem.

bmw7
BMW serije 7

Na gradonačelnikovu tvrdnju da će se nabavkom ovih vozila zapravo uštedjeti jer se smanjuje ukupan broj vozila u voznom parku gradski zastupnik ironično odgovara kako se na ovaj način može uštedjeti jedino po načelu »vrijeme je novac«. »Tim automobilom s 350 KS se svakako brže dolazi na odredište, ali to nije nikakva ušteda za Grad Zagreb«, kaže.

Ustvrdio je da nabavka ostalih automobila nije sporna jer Grad Zagreb treba imati vozni park, ali i da treba živjeti u skladu s vremenom i naručiti skromniji automobil za gradonačelnika.

Novinari su zatražili i komentar od gradonačelnika Milana Bandića koji im je poručio da će im o tome što Grad nabavlja reći šefica nabave Danijela Habijanec koja za to prima plaću. »Ja vam mogu reći samo nešto načelno, a to je da Grad Zagreb umjesto 99 sadašnjih automobila operativnim leasingom smanjiti na 83, što je za 20 % manje, a Zagrebački holding će ih umjesto 257 imati 194 ili 25 % manje. Koliko to košta godišnje? 10,5 milijuna kuna ili 44 milijuna kuna za četiri godine«, pojasnio je gradonačelnik.

Na upit radi li se ipak o nabavci luksuznog BMW-a serije 7, odgovorio je: »Prije 10 dana bio je Auto Show, sjeo sam u BMW i mašta radi… Očito je iz toga sve proizašlo. U Amsterdam sam išao prije tjedan dana i sjedio sam u Airbusu, ne bi me iznenadilo da netko od vas objavi da ću kupiti Airbus. Ja ne smijem ni sjesti, ako sjednem moje je. Odmah to nabavljam. To je smiješno, tragikomično. Nije uopće vrijedno nikakvog komentara«, zaključio je Bandić.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni