Domagoj Glažar – pobjednik 5. Zagrebačkog memorijala Hrvoju Messingu

Domagoj Glažar – pobjednik 5. Zagrebačkog memorijala Hrvoju Messingu

(Na slici dolje su pobjednici u glavnoj i posebnim kategorijama. Stoje: Dejan Glišić, Robert Govorko, Bruno Sontag, Lara Putar, Ivan Bender i Domagoj Perko, predstavnik GŠK “Kutjevo”. Sjede: Damir Samovojska, Miroslav Nagl i Domagoj Glažar).

U organizaciji Šahovskoga kluba osoba s kroničnim dišnim bolestima “Aer” i tehničku pomoć Društva za šahovsku kompoziciju i zagonetaštvo Zagreb održan je 6. siječnja na Branimircu 5. Zagrebački memorijal Hrvoju Messingu.

Turnir je igran švicarskim sustavom u 9 kola i tempom igre od 10 minuta po igraču za cijelu partiju. Uvjerljivo je slavio majstorski kandidat Domagoj Glažar s 8 osvojenih bodova, bod i pol ispred drugoplasiranog majstorskog kandidata Miroslava Nagla. Treće mjesto zauzeo je majstor FIDE Ivan Bender sa 6 bodova, četvrti je bio domaći as Robert Govorko ispred fidemajstora Damira Samovojske s 5,5 bodova, dok je šesti bio majstorski kandidat Milan Tušek, predvodnik skupine igrača s 5 osvojenih bodova. Posebne predmetne nagrade zaslužili su i Dejan Glišić za igrača s kroničnom dišnom bolešću, Tomislav Ćorić za igrača rejtinga do 1900 bodova, Bruno Sontag za najuspješnijeg seniora iznad 65 godina te Lara Putar za šahisticu.

Glavni donator turnira bio je Gradski šahovski klub “Kutjevo”, čiji je Hrvoje Messing bio igrač desetak posljednjih sezona. Izaslanik GŠK “Kutjevo” Domagoj Perko pozdravio je sudionike turnira i uručio vrijedne poklone, u prvome redu vina iz kutjevačkog vinogorja.

Poredak na turniru:

Mj./Natjecatelj/BOD/MBuc /Buch P
1. Domagoj Glažar   8.0 / 36.0
2. Miroslav Nagl    6.5 / 33.5
3. Ivan Bender      6.0 / 34.5

In memoriam Hrvoje Messing (26.7.1940. – 10.1.2012.)

Međunarodni šahovski majstor Hrvoje Messing rođen je u Zagrebu 26. srpnja 1940. a osnovnu i srednju školu završio je u Slavonskoj Požegi. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a tijekom studija družio se s poznatim zagrebačkim problemistima i zainteresirao za tajne šahovskog problema.

Brojni su šahovski uspjesi Hrvoja Messinga, od naslova omladinskog prvaka Hrvatske 1958., ekipnog prvaka FNRJ 1958. sa ŠK “Mladost” te kasnije ekipnog pobjednika kupa i prvenstva SFRJ sa ŠK “Crvena zvezda”.

U 2005. godini vratio se problemskom šahu. Jedan je od osnivača Udruge šahovskih problemista 2006. godine, te u više navrata hrvatski rješavački reprezentativac na svjetskim i europskim rješavačkim prvenstvima.

Bio je član Društva za šahovsku kompoziciju i zagonetaštvo Zagreb, te često sudjelovao u aktivnostima problemista na Branimircu. U prosincu 2009. s nama je podržao humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za nabavu aparata EBUS, za plućnu bolnicu na Jordanovcu. Nažalost, pred kraj života i sam se morao boriti s teškom kroničnom dišnom bolešću. (PZR Zagreb / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni