Domaće jagode skuplje, ali i kvalitetnije

Domaće jagode skuplje, ali i kvalitetnije

»Svaki naš proizvođać na štandu ima „certifikat“ o zdravstvenoj ispravnosti jagode, a koji je prodavač dužan predočiti na zahtjev kupca, a to je garancija da je ta jagoda zdravstveno potpuno ispravna«, kaže Mavračić

Na zagrebačke tržnice stigle su prve ovogodišnje jagode. Cijena se kreće od 12 do 15 kuna po mjerici, dok kilogram ovoga voća košta između 25 i 30 kuna. Veći dio od cca 60 ha ukupne zagrebačke proizvodnje jagoda smješten je u zatvorenom prostoru te je njezin urod zadovoljavajući. No kako nam je rekao tajnik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba Marijan Mavračić to nije slučaj i s otvorenom urodom koji je podbacio s obzirom na mraz. Prema njegovim riječima Zagreb se u ovogodišnjoj sezoni može pohvaliti sa proizvedenih 1.200 000 kg jagoda. Navodi kako prosječna veleprodajna cijena jagoda iznosi između 12 i 18 kuna po kilogramu.

Zanimalo nas je zbog čega se toliko razlikuju cijene u pojedinim dijelovima grada. Mavračić tvrdi da je uzrok tome nelojalna konkurencija jer se jagoda nabavlja na razne načine (uvoz), ali je kvaliteta takve jagode vrlo upitna. »Istinski potrošač to vrlo lako prepoznaje i sigurno će uvijek izabrati ovu našu domaću jagodu, pa ako je cijena i koju kunu viša«, smatra Mavračić.

Tajnik udruge drži da uvozna jagoda svojom kvalitetom nikada ne može biti ni blizu domaće jagode iz više razloga. Naime, jagoda koja se uvozi bilo iz Španjolske, Italije, Maroka, Turske, Grčke… uvijek se mora brati nekoliko dana (4-6 dana) prije nego dođe na hrvatsko tržište. Da bi izdržala transport i skladištenje mora se ubrati »poluzrela« te se mora tretirati određenim sredstvima, najčešće pesticidima, koji često ne zadovoljavaju naše relativno stroge uvjete dozvola i karence (vrijeme od zadnjeg tretiranja pesticidima do berbe). S druge strane, za našu »Zagrebačku jagodu« potrebno je minimalno vrijeme da stigne »od polja do stola«, navodi naš sugovornik.

»Osim toga svaki naš proizvođač na štandu ima „certifikat“ o zdravstvenoj ispravnosti jagode, koji je izdao Nastavni zavod „Dr. Andrija Štampar“ nakon uzorkovanja i analiza ploda jagode, a koji je prodavač dužan predočiti na zahtjev kupca, a to je garancija da je ta jagoda zdravstveno potpuno ispravna«, kaže Mavračić.

Što se tiče izvoza zagrebačkih jagoda, on se uglavnom u proteklim godinama odnosio na manje količine i to uglavnom na područje skandinavskih zemalja zatim Austrije, Njemačke…

Sa zdravstvene strane napomenimo da jagoda pomaže u oporavku nakon bolesti, jačanju imuniteta, kod bubrežnih kamenaca, ali i kod problema sa kolesterolom i povišenim krvnim tlakom. Još tijekom Napoleonovih ratova, madame Thérésa Tallien ustvrdila kako je poželjno kupati se u soku načinjenom od jagoda, budući da ona čisti i njeguje kožu te sadrži vitamine A i C. Jagode i šampanjac postale su sinonim za romantične večeri u dvoje. Uzmemo li u obzir njezin srcoliki oblik i žarkocrvenu boju, ne trebamo se čuditi što je posvećena Veneri, božici ljubavi. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni