Dolazak “Vatrenih” izazvao sveopću euforiju: U Zagrebu ih dočekalo pola milijuna ljudi!

Dolazak “Vatrenih” izazvao sveopću euforiju: U Zagrebu ih dočekalo pola milijuna ljudi!

(“Vatrenima” je na zgrebačkom Trgu bana Jelačića priređen spektakularan doček koji je iznenadio i same igrače / Foto: HNS)

»Hvala što ste prepoznali da smo ostavili srce na terenu. Iznad svih – Hrvatska«, rekao je Šime Vrsaljko, a jasnu je poruku uputio i dokapetan Ivan Rakitić: »Nema riječi koje mogu opisati što osjećamo«

Hrvatska nogometna reprezentacija vratila se u ponedjeljak iz Rusije u Hrvatsku kao doprvak svijeta, dok je Luka Modrić proglašen najboljim igračem turnira. Sukladno golemom sportskom uspjehu »Vatrenima« je u Zagrebu priređen uistinu spektakularan vatreni doček.

Kolone su se na naplatnim kućicama u Lučkom počele stvarati već u prijepodnevnim satima. Uzbuđenje se osjećao u cijeloj Hrvatskoj, a u središtu Zagreba su mnogi obrti i trgovine bili zatvoreni. Policija procjenjuje da se u užem centru Zagreba, odnosno na Trgu bana Jelačića te ulicama koje vode ka Trgu okupilo približno 300.000 ljudi, čemu valja pridodati još oko 200.000 navijača na trasi kretanja autobusa s članovima reprezentacije. Dakle, 23 igrača (plus izbornik Dalić) je u Zagrebu dočekalo gotovo pola milijuna ljudi, ili gotovo svaki 8. stanovnik Hrvatske. Priopćeno je i da je bilo 30 manjih intervencija, a svega dvije osobe su privedene zbog narušavanja javnog reda i mira.

Prema podatcima koje smo dobili od ravnateljice Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, prim. dr. sc. Silvije Hunyadi-Antičević na samom Trgu bana Josipa Jelačića bilo je stacionirano pet timova hitne pomoći koji su imali su ukupno 59 intervencija, od kojih 8 s potrebom transporta u bolnice, zbog poremećaja rada srca i srednje teških ozljeda. Tijekom 16. srpnja zabilježeno je ukupno 460 medicinskih intervencija. Od toga je 135 intervencija zbog kolapsa i hipoglikemije. U noći sa 16. na 17.7. imali su 57 redovitih intervencija na području Grada Zagreba te 5 intervencija u ambulanti Zavoda.

Ravnateljica ističe da tijekom dežurstva hitne pomoći niti u jednoj situaciji nije bilo ugroze ljudskog života.

Zbog vrućine i velike mase ljudi na dočeku zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama i Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba dovezle su cisterne s vodom u Prašku ulicu i kod kružnog toka u Bakačevoj ulici.

Nogometaši su u otvorenom turističkom autobusi od zračne luke do pozornice na Trgu bana Josipa Jelačića putovali 5,5 sati što je dovelo do značajnog pomicanja satnice programa. Gdje god su prolazili izabranici Zlatka Dalića zaglušujuće se skandiralo, orila je pjesma, vijorile se zastave, a na sve to su »odgovarali« i igrači, predvođeni neumornim Domagojem Vidom.

Do dolaska »Vatrenih« na Trgu su izvođene navijačke pjesme, uz nastup Zaprešić Boysa. Eksplozija oduševljenja bila je nešto prije 21 sat kad su se na Trgu, kroz dim baklji, pojavili svjetski nogometni viceprvaci.

Nakon probijanja kroz Trg Republike i Ilicu napokon na pozornicu na Trgu su se popeli kroz šaplir mažoretkinja, uz gromoglasno navijačko pjevanje budnice Moja domovina.

Predvođeni izbornikom Zlatkom Dalićem reprezentativci su zahvalili na veličanstvenom dočeku i poručili navijačima da su oni svojim navijanjem svjetski prvaci. »Nismo prvaci, ali smo viceprvaci, ali vi ste prepoznali da smo dali sve od sebe«, rekao je još Dalić, a navijači su odgovorili povicima »Šampioni, šampioni« i dugotrajnim pljeskom.

»Ovo je stvarno neopisivo«, sažeo je Ivan Perišić.

»Hvala što ste prepoznali da smo ostavili srce na terenu. Iznad svih – Hrvatska«, rekao je Šime Vrsaljko, a jasnu je poruku uputio i dokapetan Ivan Rakitić: »Nema riječi koje mogu opisati što osjećamo. Ponosni smo što možemo braniti hrvatske boje. Zajedno smo bili u Rusiji, borit ćemo se i dalje da budete sretni i ponosni«.

»Mi smo ostvarili svoje snove«, dodao je kapetan Luka Modrić.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić također se obratio prisutnima: »Nemam riječi zahvalnosti za ovo što ste napravili. Mi smo u Rusiji igrali za sebe, za svoje obitelji, za vas, za cijelu Hrvatsku, za sve Hrvate u Bosni i Hercegovini, u dijaspori, za branitelje – bez njih ne bi bilo ove šahovnice. Prepoznali ste da smo dali sve od sebe i s ponosom nosili hrvatski dres, a vi ste bili najbolji navijači na svijetu – i vi ste dali sve od sebe. Iznad svih – Hrvatska!«.

Podsjetimo, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji Vatreni su pobijedili Nigeriju, Argentinu, Island, Dansku, Rusiju i Englesku, a u finalu su uspješniji bili Francuzi te se okitili drugim naslovom svjetskog prvaka.

Izabranici Zlatka Dalića ispisali su nove stranice domaće sportske povijesti osvajanjem drugog mjesta, što je najveći uspjeh hrvatskog nogometa.

Napomenimo da su prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa u hrvatski zračni prostor, dobrodošlicu su »Vatrenima« prvi poželjeli piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s avionima MIG 21, a zahvalu na iskazanom zajedništvu uputila im je i Hrvatska kontrola zračne plovidbe. Svoj doprinos slavlju u središtu Zagreba svojim je preletom dala i MORH-ova akrobatska letačka skupina »Krila Oluje«.

Foto: MORH / J. Kopi

»Ovo je nešto jedinstveno. Zadatak policije nije danas da brine o sigurnosti i sprječava nered, nego da brine da se ništa negativno ne dogodi. Neki su se pokušavali popeti na zgrade, skele, krovove. Euforija je velika i zato smo ovdje da brinemo da se ništa loše ne bi dogodilo i da se nitko ne ozlijedi«, kazao je popodne između ostaloga načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, iščekujući dolazak »Vatrenih«.

Ured predsjednice Republike priopćio je da se zbog organizacijskih razloga odgađa uručivanje odlikovanja i priznanja hrvatskim nogometnim reprezentativcima za nekoliko dana. (zg-magazin/hrt/hns)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni