Dolac seli na Trg

Dolac seli na Trg

Glasnogovornik Tržnica Zagreb Miroslav Pupić Bakrač potvrdio je najavu zagrebačkog gradonačelnika kako će se uskoro krenuti s obnovom tržnice Dolac. „Ne možemo sa sigurnošću potvrditi kada će krenuti obnova, jer je u tijeku natječaj. No vjerujemo kako će to biti sljedeće godine“, rekao je Pupić Bakrač i dodao kako će to biti svojevrsni povratak u prošlost budući da je na današnjem Trgu bana Jelačića bila smještena Harmica, nekadašnja tržnica.

Tržnica Dolac, trbuh Zagreba i omiljena destinacija brojnih turista već sljedeće godine mogla bi se preseliti na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića. Najavio je to zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povodom Dana hrvatskih tržnica. »Dok budemo tržnicu Dolac radili morat ćemo negdje tržiti, a znate gdje bumo tržili, tu (na Trgu bana Jelačića). Ovi štandovi su sada privremeno, to će biti danas, ali kada se počne tržnica Dolac obnavljati onda će biti malo više dana. Prema tome i tada ćemo biti tolerantni i tada nećemo imati kompleksa nego ćemo vratiti sajmovanje i tržnice na Trg gdje je nekada bilo, pa makar godinu dana. Pa budimo godinu dana ponosni na ono što smo imali prije 100 godina«, poručio je Bandić.

Glasnogovornik Tržnica Zagreb Miroslav Pupić Bakrač potvrdio je najavu zagrebačkog gradonačelnika kako će se uskoro krenuti s obnovom tržnice Dolac. »Ne možemo sa sigurnošću potvrditi kada će krenuti obnova, jer je u tijeku natječaj. No, vjerujemo kako će to biti sljedeće godine«, rekao je Bakrač i dodao kako će to biti svojevrsni povratak u prošlost budući da je na današnjem Trgu bana Jelačića bila smještena Harmica, nekadašnja tržnica. On je najavio kako se prostor na Opatovini, gdje također radi dio prodavača s Dolca, neće preuređivati, no cijeli prostor Dolca će se obnoviti kako bi se riješio problem s oborinskim vodama, ali i ostali problemi s kojima se godinama bori uprava ove najpopularnije zagrebačke tržnice.

Oko 1930. godine Harmica je zatvorena, a umjesto nje zaživjela je tržnica Dolac. Razlog zatvaranja bile su društvene promjene, užurbani način života i skučenost prostora. Bakrač je uvjeren kako ti razlozi, koji su doveli do zatvaranja Harmice, neće utjecati na funkcioniranje Dolca na Trgu. „Prodavači će biti svjesni gdje se nalaze i o kakvom je prostoru riječ. Važno je da se održava čistoća, a sve ostalo će onda biti u redu“, uvjeren je Bakrač.

Trenutačno na tržnici Dolac prodaje oko 290 prodavača, a glasnogovornik Bakrač napominje kako svi prodavači neće prodavati na Trgu, već samo dio njih, dok će se za ostale pronaći mjesto na ostalim zagrebačkim tržnicama.

V. Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni