Doktorica Nela Sršen protiv priče o drugom valu Covida-19

Doktorica Nela Sršen protiv priče o drugom valu Covida-19

(Foto: Facebook)

»Ovaj virus, da bi preživio, morat će se na neki način prilagoditi, to znači da ne ubije gosta, čovjeka, već se prilagoditi, biti manje virulentan i pojavljivati se sezonski kao svi drugi koronavirusi«, smatra istaknuta liječnica Nela Sršen.

»Priča o potencijalnom drugom valu, loše utječe na ljude jer se zna što se sve prošlo, to na ljudsku psihu djeluje jako štetno i negativno. Još uvijek ne znamo odakle virus dolazi, još ne znamo otkuda su došle mutacije, a koliko god ima zaraženih, klinička slika nije toliko izražena i kritična kao prije. Virulentnost se smanjuje, ako i dođe drugi val, pretpostavljam da bi on mogao biti vrlo ležeran, možda se neće ni osjetiti u mjeri da bude kao i drugi sezonski virusi koji u kasnu jesen ili zimu mogu davati respiratorne, lagane probleme i postane virus prehlade«, dodala je Sršen.

Govoreći o drugom valu, kaže da tu misli na ekonomsku i psihološku krizu koje će plaćati kao posljedica ovog iskustva.

»Govorimo o nečemu što ne poznajemo, a uporno se govori da će biti drugi val. Mislim da je i naša dužnost, liječnika i svih onih koji se bave i prenose bilo kakvu vrstu informacije, reći ljudima i ne inzistirati na činjenici da će biti drugi val. Možda i moguće – ne znači da će sigurno biti drugi val kao što je bio prvi. Prvo što smo ga manje-više upoznali, možda znamo kako se ponaša. Drugo, nitko nema pravo bez empirijskih dokaza govori da će eventualni drugi val biti isto tako virulentan«, rekla je Sršen.

Smatra da će to biti samo jedan od virusa prehlade.

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)


*Dr. Nela Sršen, (Metković, 30. travnja 1965.), liječnica, kirurginja, počasna konzulica Republike Hrvatske u Italiji, predsjednica Udruge Hrvatska kuća u Padovi.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni